Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L’Ametlla de Mar declara nul·la la modificació del contracte amb Aqualia del 2009

La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat ha emès un dictamen favorable a fi d’aprovar definitivament la suspensió del contracte, modificat per l’anterior govern. Ara caldrà estudiar i determinar els deutes mutus finals

Marina Pallás

Whatsapp
Imatge exterior de l’ajuntament de l’Ametlla de Mar.  FOTO: Joan Revillas

Imatge exterior de l’ajuntament de l’Ametlla de Mar. FOTO: Joan Revillas

’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha aprovat declarar nul·la la modificació del contracte de concessió administrativa de la gestió dels serveis públics municipals d’abastament d’aigua potable i sanejament amb Aqualia el 2009. Aquest és el pas definitiu que ha fet ara l’Ajuntament calero després d’haver aprovat per unanimitat suspendre els efectes econòmics acordats el 2009 el passat mes d’abril.

Tot just fa dues setmanes la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat va emetre un informe en el qual es corroborava que amb el primer contracte de 2004, la concessionària tindria suficient per cobrir costos i tenir beneficis industrials. La Generalitat va reforçar, així, l’actuació de l’Ajuntament, per suspendre aquesta modificació quinze dies més tard.

Els fets es remunten al 2004, des de quan Aqualia és la concessionària del servei de subministrament d’aigua potable al municipi
El preu de l’aigua des d’aleshores fins ara s’ha duplicat, i l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, amb l’alcalde Jordi Gaseni al capdavant, no ha vist clara la modificació del contracte del 2009, que es va aprovar per Junta de Govern Local sense passar pel ple i amb Andreu Martí com a alcalde.

Com ja va informar el Diari el passat mes d’abril, el ple de l’Ametlla va aprovar, així les coses, no fer els pagaments reclamats per la concessionària, d’uns 4 milions d’euros. 

Segons informa l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, malgrat tenir un rebut de l’aigua molt alt que paguen tots els ciutadans, la recaptació de la taxa és insuficient per pagar les retribucions a l’empresa Aqualia. 

Segons una auditoria encarregada per l’Ajuntament, per revisar el cas i els comptes, amb les tarifes aprovades al primer contracte de 2004, Aqualia tindria suficients ingressos per cobrir els costos i tenir beneficis industrials. Aquesta revisió és la que la Comissió Jurídica Assesora de la Generalitat ha confirmat ara com a vàlida, i ha encoratjat l’Ajuntament a tirar endavant i reforçar les seues accions.
El deute entre el 2009 i el 2016 ascendeix a més de 4 milions d’euros, que Aqualia reclama (actualment la xifra encara s’elevaria a més) i que ara l’Ajuntament de la Cala s’ha decidit plantar.

Determinar les xifres
Finalment, la modificació del contracte del 2009 ha sigut suspesa en un ple a l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, amb assentiment favorable de tots els presents. Com ha exposat l’alcalde, Jordi Gaseni, ara cal reconstruir els fluxos econòmics del contracte i obtenir els resultats finals dels deutes mutus per procedir a les compensacions acreditades. 

Ara s’haurà d’estudiar i determinar les quanties reals que l’empresa té dret a percebre per part de l’Ajuntament i la disparitat entre el que havien d’haver cobrat i el que reclamen.

La Cala tindrà nova planta de tractament i estudia  crear una de compostatge

L’Ametlla de Mar tindrà una nova planta de tractament a l’abocador municipal. Segons ha pogut saber el Diari, l’Ajuntament invertirà vora els 15.000 euros per donar solució a la gran quantitat de residus orgànics que es generen a la població (aproximadament, 2.500 tones a l’any).
L’Ametlla de Mar té molta matèria forestal a causa de les seues zones urbanitzades, on es generen residus com arbres, branques, fulles i gespa. Aquests residus són molt voluminosos i generen una certa problemàtica per la seua mida. Amb la nova mesura es podran emprar uns camions amb contenidors vegetals que faran una selecció per reciclar o no els residus vegetals en funció de quins siguin.

Tot seguit, després de la selecció, es trituraran els residus amb una nova maquinària, de forma que s’evitarà que es formin grans muntanyes de restes vegetals i orgàniques. D’aquesta manera els camions podran acollir més matèria en menys espai per portar-la fins a la planta de compostatge (reciclatge de residus orgànics amb un procés controlat de descomposició per crear adobs i regeneradors), de la comarca, que es troba a Camarles.

Les obres d’aquesta nova planta de tractament començaran de forma immediata a l’abocador municipal, i l’espai ja està llest per acollir les actuacions, que han de permetre definir una superfície dedicada a la tria de la matèria, una altra zona per triturar els residus i un altre espai per enviar-los a la planta de compostatge de Camarles. Segons apunten fonts municipals, aquest és un primer pas que el consistori portarà a terme, però el proper que l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar està estudiant és el de construir una nova planta de compostatge al municipi, i que no siguen necessaris els desplaçaments fins a la de Camarles, la qual cosa també reduiria despeses de trajecte.

Amb tot, aquesta és una mesura que encara no és definitiva, però amb la construcció d’una planta de compostatge, l’Ajuntament afirma que es donaria solució a una problemàtica que es repeteix al municipi a causa dels seus voluminosos residus orgànics. Amb la construcció de la planta de compostatge, a més, es permetria comercialitzar els adobs i compostos o emprar-los per al mateix municipi.

Comentarios

Lea También