L'Ametlla de Mar destina el gruix del pressupost a pagar deute i factures

L'equip de govern aprova destinar més de 2 milions d´euros a pagaments pendents i només 100.000 euros a inversions el 2017

19 mayo 2017 17:11 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Pagar deute bancari, obligacions derivades de sentències judicials i factures pendents. A això destinarà l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar el gruix de l’esforç econòmic el 2017. És la conseqüència d’acumular el deute per habitant més elevat de la demarcació de Tarragona (l’any 2015, de 2.450 euros) i d’una polèmica gestió econòmica de l’anterior govern que ha provocat una intervenció judicial i la detenció temporal de l’exalcalde, Andreu Martí.

L’equip de govern ha aprovat aquesta setmana el pressupost per a l’any vinent, uns 12,8 milions d’euros dels quals ni 100.000 euros es dediquen a inversions reals. Aquest capítol ha caigut un 85 per cent en relació amb l’any anterior. «No hi ha marge de maniobra per fer inversions, simplement no podem fer res més», lamenta el primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Antonio Espuny.

El deute bancari l’any 2015 era de 17,59 milions d’euros, segons dades del Ministeri d’Hisenda, el segon més elevat de l’Ebre després de Tortosa (42,6 M€) i per sobre d’Amposta (14,8 M€).

Per al 2017 es dediquen 953.000 euros a amortització de capital dels crèdits bancaris compromesos i 620.000 euros més al pagament d’interessos. A aquests diners, cal sumar-hi 448.000 euros transferits a l’empresa pública La Cala Gestió per al pagament anual del lloguer de la residència d’avis. «Ens dol molt haver de destinar tots aquests diners a pagar deutes però no hi podem fer res», insisteix Espuny.

I encara s’han d’afegir 698.000 euros per equilibrar el romanent de tresoreria negatiu de 2015.

Més de 2 milions en factures

Però això no és tot, continua. Al llarg de 2016, el govern local ha assumit el pagament de factures endarrerides i obligacions derivades de sentències judicials per valor d’uns 2 milions d’euros. Entre les factures, centenars de milers d’euros del servei de recollida de brossa, dels serveis d’assistència social de l’ens comarcal i de rebuts d’electricitat. Espuny preveu per al 2017 un esforç important però inferior en el pagament de factures.

Projectes de futur, malgrat tot

No hi ha marge de maniobra per fer inversions amb fons propis però el consistori espera rebre ajuts del Pla d’Acció Municipal (PAM) i del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) per incorporar-los en una modificació pressupostària, i així executar projectes de millora i noves inversions al municipi. Per exemple, el govern té enllestits els projectes de construcció de dues pistes al complex esportiu, una poliesportiva i l’altra d’atletisme; la conversió en zona de vianants dels carrers Candela, Concepció Arenal, Nou, Sant Antoni i Sol –situats al nucli urbà–; l’arranjament del carrer Camarles; i l’asfaltat de carrers de les urbanitzacions.

A més, i encara que no figurin als comptes municipals, el govern destaca inversions previstes de la Generalitat al municipi: 800.000 € de Ports per als nous equipaments, 510.000 € per millores als col·lectors en alta del clavegueram, i 300.000 € per a la recuperació del port natural de l’Estany.

Comentarios
Multimedia Diari