L’Ametlla de Mar és la localitat amb més habitatges d’ús turístic de l’Ebre

Aquesta opció turística ha substituït part de l’ocupació hotelera en un estiu atípic marcat per la Covid-19

28 agosto 2020 18:30 | Actualizado a 29 agosto 2020 05:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ametlla de Mar, poble pescador de menys de 7.000 habitants, compta amb un total de 1.618 habitatges d’ús turístic (HUT), sent així la localitat amb més domicilis d’aquestes condicions de les Terres de l’Ebre. El territori ebrenc s’ha posicionat aquest estiu de pandèmia com un dels destins predilectes, i així s’ha pogut constatar en l’ocupació d’este tipus de domicilis.

Tal com explica el Secretari General de l’Associació Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Carlos Muria, l’ocupació s’ha situat entre el 80 i el 90% a l’Ampolla, dada similar a la resta de localitats de la costa ebrenca. Aquestes dades són les habituals, explica, tot i que aquest any s’ha detectat un canvi notable en el perfil del turista, ja que «abans hi havia una part important de turisme internacional, el qual ha quedat substituït, en gran part, pel nacional». «Les quarantenes a la tornada al país d’origen han provocat moltes cancel·lacions» lamenta Muria, tot i que la situació s’ha pogut recuperar en molts casos amb noves reserves. Aquest canvi en el perfil turístic ha comportat amb ell que les estades, que abans acostumaven a ser d’una quinzena, ara tendeixin a ser d’una setmana.

Les Terres de l’Ebre, com ja es preveia, han estat percebudes com un destí anticovid a causa de la seua baixa massificació. El visitant cerca «tranquil·litat» i, alhora, un espai amb «privacitat» i «sense espais comuns» per evitar les aglomeracions i el contacte amb altres persones, explica el secretari. D’aquesta manera, els habitatges d’ús turístic s’han posicionat com una grata opció durant este estiu. Tot i que durant el confinament van haver-hi moltes cancel·lacions, exposa, ja al maig es va veure que les reserves començaven a pujar fins a superar el 80%, sobretot durant l’última setmana de juliol i les dues primeres del mes d’agost a les poblacions de les Terres de l’Ebre.

Concretament, l’Ametlla comprèn el 36,4% dels HUT, per davant de Deltebre, amb 729 habitatges, l’Ampolla, amb 565, i la Ràpita, amb 446. «La tendència sembla que els habitatges d’ús turístic estan funcionant millor que altres tipus d’alternatives», exposa el director de la càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, Juan Antonio Duro. El catedràtic explica que «tot el que té a veure amb hotels no està anant massa bé, i en el cas dels acampaments, van una mica millor, però tampoc tant». Davant la situació de pandèmia, el turista ha preferit els allotjaments de turisme rural i els HUT. «Els habitatges d’ús turístic són una opció que ha guanyat protagonisme en el mercat domèstic, sobretot pel que es valora en aquesta època de Covid-19». Duro es refereix, igual que Muria, al fet d’evitar coincidir amb altra gent en un mateix espai, la seguretat que suposa estar en un apartament propi i, a més, abaratir despeses.

Model residencial

L’Ametlla de Mar presenta un model residencial amb un important paper dels HUT. Aquest tipus de turisme, però, genera menys impacte econòmic a la localitat que el que pot generar l’hoteler. Per aquest motiu, Duro recomana la transformació del model. «Més enllà del que està passant aquest any, és important a l’Ametlla de Mar augmentar l’oferta hotelera a mitjà o a llarg termini per enriquir el seu model de demanda turística i el seu model de turisme». «L’Ametlla és una de les grans destinacions turístiques de la Costa Daurada i ha de tenir una planta hotelera molt més gran de la que té», conclou.

En aquesta mateixa línia, explica el catedràtic, actualment s’està treballant tant a La Ràpita com a Alcanar per ampliar l’oferta hotelera de les localitats.

Comentarios
Multimedia Diari