L'Ametlla de Mar rebaixa el deute municipal a 46 milions d'euros

Les auditories "evidencien una gestió irresponsable de l´anterior govern", segons l'alcalde

19 mayo 2017 16:19 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ametlla de Mar ha aconseguit rebaixar un milió d’euros del total del deute, de 47,3 milions d’euros. En la gestió del deute, l’equip de govern ha renegociat el pagament de 8 milions d’euros de la residència d’avis, que s’havien de pagar a deu anys. Davant la impossibilitat d’afrontar-ho, s’ha ampliat el termini a 20 anys, assumint un increment de 2,9 milions d’euros en la construcció d’aquest equipament, que encara no funciona. Les auditories a l’empresa municipal La Cala Gestió, implicada en l’anomenada operació Térmyca amb origen a la investigació per corrupció a Torredembarra i en la qual l’exalcalde Andreu Martí va ser detingut, han evidenciat «el que s’ha anat veient des del 2015 i la intervenció de la Guàrdia Civil a l’Ajuntament» l’estiu passat, segons l’alcalde, Jordi Gaseni, que ha dit que es gestionava «de manera irresponsable».

Gaseni ha explicat que el consistori va decidir renegociar el pagament de la residència d’avis perquè no s’havien pagat tres factures i van rebre més de 2 milions d’euros fora de termini, ja judicialitzat. «Des que hem entrat, hem anat tapant forats i apagant focs», ha assegurat l’alcalde, que veu l’ampliació a 20 anys com «l’única solució». De fet, en un principi la construcció d’aquest equipament ja s’havia de pagar a 20 anys. «Això augmenta els costos globals però malgrat la renegociació d’aquest deute, hem reduït l’endeutament», ha explicat Gaseni, que ha apuntat que «si no hagués estat per la residència, s’hauria amortitzat en global uns 3 milions d’euros».

Pel que fa a l’entrada en servei de l’equipament, el consistori està «esperançat» i creu que la residència, de la qual l’empresa L’Onada té adjudicada la gestió, podria obrir « a mig termini». L’acord dels pressupostos de la Generalitat pot ajudar també a arribar a un acord amb l’empresa que gestiona la residència.

En la quantia del deute es tenen en compte també les sentències judicials que comporten una dimensió econòmica. Es calculen uns 4 milions d’euros en sentències fermes. Entre les resolucions destaca la condemna del TSJC a l’Ajuntament a pagar 2 milions d’euros per la cessió, el 2009, de la promotora Promocions Calafat al consistori de més de quatre hectàrees, on s’inclou el Castell de Sant Jordi, a canvi de sostre edificable no construït d’algunes zones de la urbanització Calafat com a compensació. Finalment, després d’una valoració dels terrenys, l’Ajuntament ha de pagar 755.000 euros, i no els 2 milions d’euros inicials considerats.

Una altra de les sentències «greus», segons l’alcalde, és la que fa fer enrere la municipalització de l’aigua a les urbanitzacions de Tres Cales i Calafat. «És greu perquè, per fer-ho malament, l’Ajuntament ara ha de fer càrrec d’uns 500.000 o 600.000 euros», ha lamentat Gaseni.

Auditoria de comptes

En una assemblea ciutadana, Gaseni ha explicat també que l’auditoria dona seguretat a l’equip de govern perquè ara n’és responsable en l’àmbit de contracte i quotes urbanístiques. A més, l’alcalde ha explicat que han hagut de fer una nova auditoria en els comptes de La Cala Gestió perquè «veient com s’havien fet els contractes i com s’havia gestionat l’urbanisme, tot apuntava que els comptes no podien ser tan pulcres». «Ens dona 600.000 euros en negatiu, amb una diferència de 900.000 euros», ha detallat.

Comentarios
Multimedia Diari