L'Ampolla, 25 anys d'independència

El municipi celebra un quart de segle des de la constitució oficial del seu primer Ajuntament, el 5 de maig de 1990, i homenatja tots els regidors

Maribel Millan

Whatsapp
Acte d\'homenatge, ahir al vespre, a l\'Ajuntament de l\'Ampolla.  Foto: Joan Revillas

Acte d\'homenatge, ahir al vespre, a l\'Ajuntament de l\'Ampolla. Foto: Joan Revillas

El 5 de maig de 1990 es un dia molt assenyalat en la història del poble mariner de l’Ampolla, al Baix Ebre. Després d’anys de reivindicacions i lluita, finalment els veïns veien com es constituïa el seu propi Ajuntament, en un municipi independent al del Perelló. Una comissió gestora encapçalada per Antonio del Amo Esteban es va fer càrrec del consistori fins a les eleccions municipals de 1991.

Ahir, justament 25 anys després, l’Ajuntament de l’Ampolla va fer un homenatge a totes aquelles persones que van formar part d’aquella junta gestora i han estat membres de les diferents corporacions municipals fins avui:31 veïns i veïnes en representació de CiU, PSC, PP, ERC i independents.

«Fa un quart de segle l’Ampolla no disposava de serveis bàsics com el clavegueram o l’aigua potable», recorda l’actual alcalde, Francesc Arasa (CiU), membre de la junta gestora i regidor al Consistori des dels seus inicis.

L’exdelegat del Govern a les Terres de l’Ebre i actual secretari de Participació Local i Social del Departament de Salut, Francesc Sancho, va ser alcalde de l’Ampolla entre 1991 i 2011, primer com a independent i després per CiU. Sancho va arribar a l’Ampolla per ocupar la plaça de metge «i en veure les greus mancances que hi havia a la població, vaig decidir posar-me al costat dels veïns per reclamar la segregació del municipi del Perelló».

República

I és que aquesta era una llarga reivindicació dels veïns del poble mariner. El 16 de gener de 1.937, el Diari Oficial de la Generalitat va publicar un decret en el qual disposava la segregació de la barriada de l’Ampolla del terme del Perelló, per tal de constituir-se en municipi independent. L’any 1938, l’aprovació del Decret de Burgos va derogar tota activitat del govern republicà, i amb ella, va paralitzar el decret pel qual es disposava la segregació de l’Ampolla.

Després del període franquista es va donar un nou impuls a la voluntat segregacionista . El 1976 es va formar la Junta de Segregació, que l’any 1980 va aconseguir l’inici del procés de segregació tot presentant un recurs davant la justícia. Tot i les negociacions a nivell polític amb la Generalitat, no va ser fins al 15 de novembre de 1989 quan hi va haver una resolució per al cas, que va arribar de la via judicial: el Tribunal Suprem es va manifestar favorable a la creació del nou terme municipal de l’Ampolla. Mig any després, es constituïa la gestora del primer Ajuntament, un acte institucional al qual va seguir un cap de setmana ple d’activitats festives i de celebració.

Durant tot aquell període convuls hi va haver episodis de molta tensió entre els representants polítics i també entre veïns de l’Ampolla i el Perelló, actualment ja plenament superats. El 1987, una llista unitària de l’Ampolla per la segregació va guanyar les eleccions del Perelló, aconseguint 5 dels 11 regidors al consistori. Amb tot, la resta de formacions delPerelló van unir-se per fer alcalde Francesc Gil. «Els moments més tensos es van donar quan l’Ajuntament del Perelló va haver de discutir l’informe de la segregació i els regidors de l’Ampolla vam haver d’entrar i sortir escortats per la Guàrdia Civil», recorda Sancho.

Paral·lelismes amb el procés

«Però un cop hi va haver resolució judicial tot va ser molt fàcil i cal agrair especialment la sensibilitat del posterior alcalde del Perelló, Salvador Pallarés», afegeix Sancho, el qual veu en aquell episodi un clar paral·lelisme amb l’actual procés sobiranista. «Quan un poble té unes necessitats i les reclama, se l’ha d’escoltar», afirma.

Al llarg d’aquests 25 anys l’Ampolla s’ha anat dotant de tots els serveis i equipaments i actualment té en el turisme el seu principal focus de riquesa. Les relacions amb el Perelló fa molt temps que estan recuperades i els dos municipis mantenen uns estrets «lligams personals i econòmics, així com una molt bona col·laboració a nivell institucional, com a veïns que som», comenta l’alcalde, Francesc Arasa.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También