L’Ampolla aposta per les patrulles amb bicicleta

Patrulles sostenibles i saludables. El cap de la policia de l’Ampolla va decidir a l’estiu dipositar la confiança en un sistema nou de patrullatge, el qual ha obtingut grans resultats

08 septiembre 2019 15:42 | Actualizado a 08 septiembre 2019 15:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest estiu els policies municipals de l’Ampolla han posat en pràctica un nou servei de patrullatge molt més sostenible amb el medi ambient i també més saludable per als mateixos agents: les patrulles amb bicicleta. La iniciativa es va posar en pràctica el mes de juliol i s’ha mantingut tot l’estiu. Cada dia els policies en franges alternatives, tant al matí com a la tarda, sortien a vigilar, sempre amb horaris de màxima afluència.

La idea va sortir del cap de la policia, el senyor Panisello: «era una de les meves propostes per posar en funcionament una vegada entrés al càrrec». «De moment ha sigut una prova pilot però el resultat és molt satisfactori, per aquest motiu el compromís és que l’any que ve doblem el servei amb patrulles de binomi». Aquestes patrulles a part d’incorporar nous vehicles també han incorporat un nou uniforme. «Hem habilitat un uniforme especial; unes bermudes esportives de color negre amb un polo blau cel correctament identificat amb l’escut de la policia perquè no hi hagi cap confusió». I com no, aquest uniforme d’estiu incorpora també «un casc amb visera blanc».

Vigilància i diplomàcia

Les patrulles sobre rodes han actuat amb una doble finalitat: per una banda, han mantingut l’ordre contra possibles incivismes, i per l’altra, s’han convertit en un òrgan diplomàtic i comunicatiu.

«Ens hem convertit en la part visible de l’ajuntament, per aquest motiu, molts turistes o ciutadans del poble ens venien a preguntar dubtes o a avisar-nos d’alguna incidència. Panisello afirmava que: «això ha facilitat molt la nostra feina perquè hem pogut detectar problemes d’una manera molt més ràpida i directa». «Ha estat una mesura que ens ha apropat a la ciutadania i això sempre és bo, perquè nosaltres treballem al seu servei». A més, la patrulla ha aconseguit «desplaçar-se per les zones més cèntriques i comercials, on estan les botigues i restaurants», per fer «un seguiment més exhaustiu de totes les activitats», el qual ha suposat «una gran valoració per part dels nostres comerciants», comentava.

Amb els policies a peu de carrer, l’Ampolla ha reduït els incivismes d’una manera bastant notable. Panisello, comentava que «aquí tenim molts robatoris a l’interior de turismes». Però «les nostres patrulles han servit com mesura dissuasiva», la prova ha estat que en tot l’estiu a la platja de l’Arenal, únicament s’hagin produït «dos robatoris d’aquest tipus».

Adaptar-se als mesos d’estiu

I és que, a banda de patrullar el centre, aquesta brigada també vigila les platges del terme municipal, que en total tenen uns 7 quilòmetres com ens explicava Panisello. «Cada dia fer 7 quilòmetres és guanyar en salut», bromejava.

Els principals problemes que s’hi troben en els mesos d’estiu són: «qüestions de pesca il·legal, nudismes en platges que no ho permeten o mascotes en platges que no toquen». L’Ampolla experimenta una crescuda d’habitants espectacular durant els mesos d’estiu i per aquest motiu, els policies s’han d’adaptar. «Pensa que passem d’unes 3.000 persones a l’hivern, a unes 15.000 a l’estiu», deia Panisello, «el canvi amb el volum de feina és molt gran, però també he de reconèixer que tenim la sort de comptar amb un turisme família». «Sempre mirem d’actuar d’una manera pedagògica, raonant i educant, no castigant». 

El reconeixement però no ha estat únicament de la ciutadania, sinó que fins i tot com afirmava Panisello, «els Mossos d’Esquadra ens han felicitat».

L’Aldea apropa els seus policies a la ciutadania

L’Aldea també ha volgut fer una iniciativa similar a la de l’Ampolla, i és que en aquest municipi del Baix Ebre els policies han abandonat els vehicles per fer les patrulles a peu. La idea va sortir de l’alcalde de la vila, el senyor Xavier Royo Franch, el qual va pensar que amb aquesta iniciativa aconseguiria apropar el cos de seguretat a la ciutadania. I així ha sigut, els policies fan diferents rondes a peu pel poble, «entrant en els bars i els establiments i conversant amb la gent del poble».

D’aquesta manera a banda de ser una arma dissuasiva, també fan una funció «social i de relacions públiques» tal com explicava l’alcalde. Els ciutadans han acollit molt bé la iniciativa de la mateixa manera que els mateixos policies. I és que, a banda de guanyar en salut, també se senten més pròxims al seu poble i, en conseqüència, als problemes que els afecten.

Comentarios
Multimedia Diari