L’Ampolla dona el tret de sortida a la temporada taurina a l’Ebre

La represa de les festes populars permet recuperar els correbous en espais controlats, aforaments limitats i mesures

18 junio 2021 09:09 | Actualizado a 18 junio 2021 09:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les festes majors de Sant Joan a l’Ampolla seran les primeres en recuperar els bous a les Terres de l’Ebre,  aquest cap de setmana, després d’un any en blanc per les restriccions arran de la pandèmia de Covid-19. Un cop el comitè tècnic del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (Procicat) ha donat llum verda a les festes majors i ha publicat el pla de represa dels actes de cultura popular, on s’emmarquen els correbous, aficionats i ajuntaments ebrencs on se celebren  bous s’han reunit per acordar els termes en que es podran celebrar enguany. 

Així, els primers en demanar autorització a la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre han estat els ajuntaments de l’Ampolla i Camarles, per les festes dels Lligallos, de manera que la temporada taurina arrenca per Sant Joan i no a l’abril o principis de maig, com és habitual. «La majoria dels ajuntaments que fan festes a  partir de mitjans de juliol o l’agost ens han manifestat la intenció de fer bous», explica al Diari el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Santi Albiol. Seria el cas de poblacions com Santa Bàrbara, Sant Jaume d’Enveja, la Ràpita, Amposta, Deltebre, la Sénia, Godall o Paüls, entre d’altres. 

Atenent al pla de represa del Procicat, que no esmenta els bous directament, es preveu una temporada atípica i molt limitada, tant pel que fa a les activitats que es podran fer, com als emplaçaments. Així, es contempla només dur a terme bous de plaça. Aquest any no es preveuen  modalitats com els bous capllaçats o els bous de carrer o encierros, ja que es fan en llocs oberts i afavoreixen la concentració de gent. 
A les places, la majoria de les quals es preveuen portàtils com la que ja hi ha instal·lada a l’Ampolla, hi haurà control d’accés, aforament limitat segons la norma vigent a cada moment (ara del 70 per cent), distància, gel hidroalcohòlic i ús de mascareta. A la plaça es preveu que hi puguin baixar unes 45 persones acreditades i amb mascareta. 

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines preveu publicar un manual de bones pràctiques per unificar totes les mesures de control i seguretat sanitària en aquesta «temporada atípica». «Estem il·lusionats per posar en pràctica allò en què hem estat treballant durant més d’un any i demostrar que fem les coses bé», remarca Albiol, que confia que al 2022 la temporada tornarà a la «plena normalitat». 

Festes Majors de Sant Joan

L’Ajuntament de l’Ampolla ja té muntada  la plaça portàtil al carrer Comunitat Valenciana, on es cobrarà entrada. En el seu cas, l’ús de la plaça portàtil és habitual des de fa uns cinc anys. Consistori i aficionats confiaven en poder recuperar aquestes festes, de manera que ja havien negociat amb les ramaderies que participaran en els actes, «esperant a veure com evolucionava tot», explica l’alcalde del municipi, Francesc Arasa. Demà hi ha un concurs de ramaderies i diumenge un de retalladors, mentre que els dies 25, 26 i 27 s’han programat «tardes de vaques». 

Comentarios
Multimedia Diari