Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L’Ampolla informa els turistes sobre les plantes del seu fons marí

Arran de l’alarma per unes  taques d’escuma que han aparegut a les platges, que no són brutícia ni suposen cap risc per a la salut

Diari de Tarragona

Whatsapp
Platja de les Avellanes a l'Ampolla. Foto: Joan Revillas

Platja de les Avellanes a l'Ampolla. Foto: Joan Revillas

L’Ajuntament de l’Ampolla ha engegat una campanya informativa sobre el fons marí local, davant les queixes per les taques d’escuma i mucílags que han aparegut recentment a les platges del municipi.   «No són brutícia, ni suposen cap risc per a la salut de les persones que es banyen», afirma Eli Bonfill, oceanògrafa de l’empresa Plàncton Divulgació, a qui s’ha encarregat la campanya. 

Aquest fenomen natural, tot i que apareix al llarg de tot l’any, és més propens a sortir durant l’època de la calor perquè la temperatura exterior augmenta bruscament, conseqüentment s’escalfa l’aigua molt ràpid, i això provoca que s’alteri la producció de plàncton. Aquestes substàncies naturals, produïdes per la degradació de matèria orgànica o pel fitoplàncton marí (algues microscòpiques) i que són habituals a les costes de tota la Mediterrània, «tampoc alteren la qualitat de les platges i desapareixen per si soles». 

Ara bé, hi ha llocs que segons el tipus de corrent,  és més o menys fàcil que s’acumulin. En el cas de l’Ampolla, el fet que el corrent marí  vagi de nord a sud, fa que en el moment que arriben aquestes taques a la costa ampollera es trobin amb la badia del Fangar, i això provoca que el corrent realitzi un gir diferent i conseqüentment aquestes substàncies s’acumulin més temps en comptes de continuar circulant.  

En aquest context, i amb l’objectiu de conscienciar tant a turistes com a ampolleros dels elements que es poden trobar al fons marí de la costa, l’Ajuntament de l’Ampolla ha instal·lat a les platges de Les Avellanes i de l’Arenal uns panells informatius on s’expliquen tots els elements naturals que hi ha a les platges de la població i que per tant, es poden trobar quan estàs dintre l’aigua. A més, també ha distribuït per diferents locals públics fulletons informatius amb aquesta mateixa informació escrita en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

Aigua de qualitat

 D’aquesta manera, es posa en valor els recursos naturals que hi ha a la badia del Fangar i a les costes del municipi, i es consciencia que «l’aparició d’aquests vegetals a les platges significa que l’aigua és de qualitat, fet que permet que hi hagi vida en el seu interior», afegeix l’oceanògrafa de Plàncton Divulgació. 

A més a més, també s’explica què són, les característiques i funcions que tenen i els beneficis que aporten tant dins com fora de l’aigua la Cymodocea nodosa, coneguda també com corretjola, gram marí i algueró, i la Posidonia oceanica, que també rep el nom de brut o alguer. «En primer lloc s’ha d’especificar que són plantes marines i no algues, això és una confusió molt comuna», comenten les oceanògrafes de Plàncton Divulgació, encarregades de la campanya. «Tant la corretjola com l’alguer els podem trobar a les aigües somes de la badia i de les platges de l’Ampolla. Són plantes que tenen arrels, fan flors i fruits, i estructuren l’ecosistema marí formant boscos que funcionen de la mateixa manera que els terrestres», afegeixen.

Temas

Comentarios

Lea También