L’Ampolla informa els turistes sobre les plantes del seu fons marí

Arran de l’alarma per unes  taques d’escuma que han aparegut a les platges, que no són brutícia ni suposen cap risc per a la salut

08 julio 2017 17:53 | Actualizado a 08 julio 2017 17:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de l’Ampolla ha engegat una campanya informativa sobre el fons marí local, davant les queixes per les taques d’escuma i mucílags que han aparegut recentment a les platges del municipi.   «No són brutícia, ni suposen cap risc per a la salut de les persones que es banyen», afirma Eli Bonfill, oceanògrafa de l’empresa Plàncton Divulgació, a qui s’ha encarregat la campanya. 

Aquest fenomen natural, tot i que apareix al llarg de tot l’any, és més propens a sortir durant l’època de la calor perquè la temperatura exterior augmenta bruscament, conseqüentment s’escalfa l’aigua molt ràpid, i això provoca que s’alteri la producció de plàncton. Aquestes substàncies naturals, produïdes per la degradació de matèria orgànica o pel fitoplàncton marí (algues microscòpiques) i que són habituals a les costes de tota la Mediterrània, «tampoc alteren la qualitat de les platges i desapareixen per si soles». 

Ara bé, hi ha llocs que segons el tipus de corrent,  és més o menys fàcil que s’acumulin. En el cas de l’Ampolla, el fet que el corrent marí  vagi de nord a sud, fa que en el moment que arriben aquestes taques a la costa ampollera es trobin amb la badia del Fangar, i això provoca que el corrent realitzi un gir diferent i conseqüentment aquestes substàncies s’acumulin més temps en comptes de continuar circulant.  

En aquest context, i amb l’objectiu de conscienciar tant a turistes com a ampolleros dels elements que es poden trobar al fons marí de la costa, l’Ajuntament de l’Ampolla ha instal·lat a les platges de Les Avellanes i de l’Arenal uns panells informatius on s’expliquen tots els elements naturals que hi ha a les platges de la població i que per tant, es poden trobar quan estàs dintre l’aigua. A més, també ha distribuït per diferents locals públics fulletons informatius amb aquesta mateixa informació escrita en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

Aigua de qualitat

 D’aquesta manera, es posa en valor els recursos naturals que hi ha a la badia del Fangar i a les costes del municipi, i es consciencia que «l’aparició d’aquests vegetals a les platges significa que l’aigua és de qualitat, fet que permet que hi hagi vida en el seu interior», afegeix l’oceanògrafa de Plàncton Divulgació. 

A més a més, també s’explica què són, les característiques i funcions que tenen i els beneficis que aporten tant dins com fora de l’aigua la Cymodocea nodosa, coneguda també com corretjola, gram marí i algueró, i la Posidonia oceanica, que també rep el nom de brut o alguer. «En primer lloc s’ha d’especificar que són plantes marines i no algues, això és una confusió molt comuna», comenten les oceanògrafes de Plàncton Divulgació, encarregades de la campanya. «Tant la corretjola com l’alguer els podem trobar a les aigües somes de la badia i de les platges de l’Ampolla. Són plantes que tenen arrels, fan flors i fruits, i estructuren l’ecosistema marí formant boscos que funcionen de la mateixa manera que els terrestres», afegeixen.

Comentarios
Multimedia Diari