L'Ampolla rememora l'enfonsament del vapor francès Medjerda, on van morir 352 persones

Es compleixen cent anys de la pitjor tragèdia naval de Catalunya, durant la Primera Guerra Mundial

15 mayo 2017 18:17 | Actualizado a 15 mayo 2017 18:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’11 de maig de l’any 1917, en plena Primera Guerra Mundial, el vapor francès Medjerda bordejava la costa catalana en el seu camí d’Algèria cap a França, quan va ser torpedejat per un submarí alemany mentre passava prop del Delta. Al vaixell hi viatjaven 546 persones, entre civils, tripulació i també tropes militars. Un total de 352 hi van perdre la vida, en el que és la pitjor tragèdia naval que hi ha hagut mai a Catalunya. Els supervivents van ser recollits per altres embarcacions i traslladats a França, mentre que un bot amb 17 persones va arribar a la costa de l’Ampolla, on van rebre l’ajut dels veïns. Entre els que hi viatjaven hi havia una nena, que no va sobreviure i va ser enterrada aquí.

Segons detalla al Diari l’historiador i submarinista Josep Maria Castellví, durant laPrimera Guerra Mundial la costa catalana va ser escenari d’una important guerra submarina, que ha deixat fins a 13 vaixells enfonsats a la zona del Delta de l’Ebre i elGolf de Sant Jordi.

Els vaixells, en especial els mercants, feien servir aquesta ruta per portar carbó a França i hi havia submarins alemanys destinats aquí per impedir que arribessin aquests carregaments. «Si navegaven a tres milles de la costa estaven segurs, però no si entraven en aigües internacionals», detalla Castellví, coautor del llibre ‘La guerra secreta del Mediterrani’.

Això és el que passava sovint entre el cap de Tortosa, al Delta, i el Cap de Salou, on els capitans volien guanyar temps tirant pel recte sense resseguir el golf de Sant Jordi.

I així ho va fer també el capità del Medjerda, Josep Got, en una decisió que va resultar fatídica. A més, els alemanys van divisar militars a la coberta del vaixell i no van dubtar que es tractava d’un objectiu militar.

Els torpedes alemanys van partir el vaixell en dos i la major part dels passatgers, que es trobaven sopant, van desaparèixer amb el naufragi. Les restes es troben a 105 metres de fondària, a deu milles del Cap de Tortosa. Castellví ha dut a terme immersions a la zona, en l’estudi d’aquest i la resta de naufragis registrats durant la Gran Guerra al llarg del litoral de Tarragona i les Terres del’Ebre.

A l’Ampolla, el consolat francès va regalar una estàtua en record de l’ajuda que van rebre els supervivents. L’original va ser sostreta als anys noranta i actualment se’n conserva una còpia en una plaça prop del mar.

Pel centenari d’aquesta tragèdia, unes 40 persones procedents de França, la majoria familiars descendents dels desapareguts o supervivents, han visitat l’Ampolla per retre’ls homenatge. La trobada ha estat impulsada per l'historiador local Jesús Martínez i Bernard Bernadac, net d’una de les víctimes i president de l’associació Port-Vendres des Paquebots. Al municipi s’ha pogut veure també una exposició de fotografies sobre el vaixell i les restes enfonsades. Al mes de juny estan previstos nous actes en record del Medjerda a l’Ametlla de Mar.

Comentarios
Multimedia Diari