L’Antic Molí dissecciona la galera

El restaurant estrella Michelin d’Ulldecona presenta el nou menú degustació dedicat a aquest crustaci tan apreciat a l’Ebre

19 febrero 2018 10:05 | Actualizado a 20 febrero 2018 12:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Això és al·lucinant. En l’edició de l’any passat, quan vas fer més de 20 plats en aquestes mateixes jornades, vaig pensar que t’havies cremat. Però avui m’he emocionat, ets un crac!» Amb aquestes paraules, intenses, valorava el cavista Agustí Torrelló, el nou menú degustació de la galera ofert pel xef Vicent Guimerà del restaurant L’Antic Molí d’Ulldecona. 

Eren les dues de la matinada d’ahir diumenge, i els comensals havien gaudit d’una experiència difícil d’oblidar, una obra d’art de la cuina. Més de mig centenar de comensals tenien el privilegi de tastar el menú degustació de la galera presentat enguany pel prestigiós restaurant estrella Michelin. Un total de 15 plats on Guimerà dissecciona de manera extraordinària totes les parts d’aquest crustaci arrelat al delta de l’Ebre i conegut per la força del seu sabor.

El menú, ofert en el nou saló d’estètica avantguardista del restaurant, començava amb un homenatge a la manera tradicional de menjar la galera. Sota un fons amb la imatge d’una galera impresa en tres dimensions, s’oferia el primer plat anomenat les pinces de la galera en dos passos. «És un plat que recorda com es mengen les galeres des de sempre, xuclant-la», deia Guimerà.

A partir de llavors, la sorpresa fou continua. El xef ebrenc proposa un menú on es degusten, plat a plat, totes les parts de la galera, encara que es cregui impensable que sigui possible: la pota prensora, l’antena, la closca, el maxil·lípede, els somites toràcices, els somites abdominals, les potes abdominals i, finalment, la carn de la galera, allò que normalment menja el consumidor. «Hem disseccionat la galera, l’hem separat i cuinat per separat buscant la màxima intensitat de sabors», detallava el xef.

Bellesa visual
Entre els plats, de gran plasticitat i bellesa visual, destaquen les potes davanteres de la galera amb arròs cruixent, gelat de mostassa verda i amanida d’algues; el royale de galera amb papada de porc, carxofa i nyàmera, i el guisat de potes abdominals de galera amb all i pebre, entre molts d’altres. 

La vetllada fou amenitzada per un quartet de corda i les explicacions de Torelló, del celler AT Roca, de Sant Sadurní d’Anoia, que maridava el menú amb dos vins i tres caves.

Unes postres extremament visuals anomenades gamma cromàtica del taronja van tancar el menú. L’equip de sala va sortir per acompanyar Guimerà i rebre l’aplaudiment dels comensals. «Elaborar aquest menú ens ha portat mesos de feina. És complicat innovar any rere any. Un mes abans d’iniciar les jornades comencen a provar els plats i ho anem posant a punt tot. Hi ha receptes, fins i tot, que les hem acabat una setmana abans. Gràcies a tots», reflexionava. L’Antic Molí ofereix el menú fins al dia 25 de març. El seu preu és de 68 euros per comensal.

A punt un llibre sobre la galera

Guimerà fa anys que va fer una aposta clara per la cuina de la galera. La iniciativa de crear unes jornades temàtiques va començar el 2009 i des de llavors, ell i el seu equip han elaborat desenes de receptes. Ara, aquest llarg bagatge culinari es traduirà en un llibre sobre la galera i el seu receptari, que es publicarà aviat.

Comentarios
Multimedia Diari