L’Arxiu Històric manté la seu als Reials Col·legis fins el 2024

El Departament de Cultura invertirà 120.000 euros en quatre anys en l’edifici renaixentista propietat del Bisbat, i 500.000 més a la catedral

14 noviembre 2019 17:20 | Actualizado a 14 noviembre 2019 17:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre es mantindrà a l’edifici dels Reials Col·legis de Tortosa fins al 2024, a l’espera d’una ubicació definitiva. El Bisbat de Tortosa, el Departament de Cultura de la Generalitat, el Consell Comarcal del Baix Ebre i l’Ajuntament de Tortosa van signar ahir el conveni de col·laboració que ho fa possible i que desencalla la situació d’impàs que vivia l’equipament.

L’edifici renaixentista dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties és propietat del Bisbat. Des del 1997 és també la seu de l’Arxiu Comarcal, però ja des d’uns inicis l’espai va quedar petit per encabir la gran quantitat de documents històrics i de gran valor que acull.

La cessió de l’espai a la Generalitat es va dur a terme en el marc d’un conveni signat el 1983 pels llavors bisbe de Tortosa, Ricard Maria Carles, i el conseller de Cultura Max Cahner, tots dos ja desapareguts; i que va vèncer l’any 2012.

La nova cessió dels espais per part del Bisbat garanteix, durant els pròxims cinc anys, la continuïtat dels serveis que ofereix l’Arxiu.

Per la seva part, el Departament de Cultura es compromet a encarregar, a una comissió formada per tècnics de l’administració i del Bisbat, un estudi de l’edifici i dur a terme les obres de rehabilitació del monument que s’acordin per part d’aquesta comissió, necessàries per assegurar el bon funcionament del servei que s’hi presta.

Inversions

Concretament, s’hi preveu una inversió de 30.000 euros anuals durant els propers quatre anys. A més, el Departament de Cultura preveu també una inversió de 500.000 euros a la catedral de Santa Maria.

Pel que fa al manteniment quotidià i de subministraments del monument, se’n farà càrrec l’Ajuntament de Tortosa que, alhora, serà el responsable dels usos de l’edifici relatius a la celebració d’actes culturals i a la visita turística.

Es tracta d’un conveni d’abast temporal a l’espera que les parts negociïn una solució defitiniva. L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre requereix d’un espai més ampli i adequat per al manteniment dels documents que conté. Per la seva banda, el Bisbat voldria traslladar als Reials Col·legis el seu propi arxiu diocesà.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, es va felicitar ahir en la signatura del conveni per haver desencallat la situació a curt termini, i no descarta que es pugui trobar una solució definitiva que permeti mantenir l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre als Reials Col·legis.

El bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, va assegurar per la seva banda que l’edifici necessita actuacions per a la seva bona conservació.

«És propietat del bisbat, però patrimoni de tots», va afirmar ahir Benavent.

Comentarios
Multimedia Diari