L'Arxiu del Baix Ebre digitalitza 1.754 pergamins d'entre els segles XII i XVII

L'equipament es marca com a objectiu seguir incrementant el nombre de documents posats a l'abast a la xarxa

19 mayo 2017 16:48 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre ha digitalitzat i posat a disposició del públic, al portal Arxius en línia, la col·lecció de pergamins de l’Ajuntament de Tortosa que daten des del segle XII fins al segle XVII. Acompanyant a la imatge de cada una de les unitats documentals hi ha també la seua corresponent descripció.

En total són fins a 1.754 pergamins del fons de l’Ajuntament de Tortosa. La tasca de digitalització, classificació, sistema de recerca i posterior publicació a la xarxa ha durat set anys.

Amb relació al contingut d’aquesta col·lecció de pergamins, el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto, expressa que "és molt variat, ja que hi ha molts tipus de documents. El pergamí és el suport perquè té una singularitat en efectes de conservació i manteniment".

I és que durant el segle XII i XIII el pergamí era el suport majoritari arreu, ja que l’ús del paper no estava encara generalitzat. Cap al segle XIV, quan el paper ja s’ha estès més, el pergamí s’usava per a documents més institucionals.

Com que els pergamins pertanyen al fons de l’Ajuntament de Tortosa, la majoria de documents tenen a veure amb el govern de la ciutat, però també s’hi poden trobar, per exemple, privilegis reials o butlles papals.

El procés de digitalització dels pergamins ha sigut molt lent i costós, segons afirma el director de l’arxiu. La majoria de documents es trobaven enrotllats a l’armari-arxiu del segle XVI (que es troba a l’Espai Sant Domènec) i van haver d’aplanar-se i netejar-se, ja que els plecs impedeixen la digitalització. Totes les tasques s’han portat a terme a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre.

Com a objectius propers, l’equipament està treballant per seguir posant a la disposició més documents per facilitar la tasca de cerca als usuaris no presencials. "La digitalització es va fent a poc a poc i segons l’interès. Aquest, els pergamins, era un interès clar. Volem seguir treballant en aquesta direcció. Però de documentació històrica hi ha quilòmetres i quilòmetres de paper", detalla Curto.

En aquest sentit, un dels àmbits o seccions que més avançada porta la faena de digitalització és l’hemeroteca, amb diaris i publicacions entre el segle XIX i el XX.

Comentarios
Multimedia Diari