Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L’Audiència Nacional arxiva la querella contra els exministres del Castor

La jutge Lamela desestima la querella contra cinc exministres, dos exalts càrrecs i dos empresaris més, entre ells el president d’ACS, Florentino Pérez, després de descartar delictes penals en la construcció del magatzem de gas

Agències

Whatsapp
Imatge d’arxiu del magatzem de gas Castor, davant la costa d’Alcanar. FOTO: ACN

Imatge d’arxiu del magatzem de gas Castor, davant la costa d’Alcanar. FOTO: ACN

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ha arxivat la querella contra cinc exministres, dos exalts càrrecs i dos empresaris més, entre ells el president d’ACS, Florentino Pérez, després de descartar qualsevol delicte penal en la construcció del magatzem subterrani de gas Castor, a Alcanar.

La titular del Jutjat Central d’Instrucció número 3 adopta la versió de la Fiscalia en considerar que l’obra no respon a una idea «aïllada ni peregrina» sinó que es va deure a una política prèviament planejada des de 2002, abans fins i tot que els querellats accedissin als seus càrrecs.

Contra això ja s’han pronunciat l’Observatori del Deute en la Globalització, Xnet i l’Institut de Drets Humans, que en un comunicat han anunciat que recorreran la decisió. Segons la jutge «no sembla que l’actuació estigués guiada per un afany de perjudicar els interessos de l’Administració, adoptant resolucions injustes, arbitràries o manifestament contràries a la llei», sinó que va ser «raonada i documentada».
Tal com consta en l’acte, no es desprèn que les resolucions adoptades durant les diferents fases del projecte -que van signar els querellats- es dictessin al marge del procediment establert.

La magistrada indica que l’actuació de les persones contra les quals es dirigeixen les acusacions pot ser discutida jurídicament, però recorda que les discrepàncies van ser resoltes per la via contenciosa administrativa.

D’aquestes resolucions -apunta- es desprèn la complexitat del problema i la falta de doctrina jurisprudencial però «en cap cas» que les resolucions impugnades «pequessin d’una il·legalitat evident, patent, flagrant i clamorosa», per la qual cosa descarta qualsevol possible delicte de prevaricació. La querella es dirigia contra els exministres socialistes Joan Clos i Miguel Sebastián, que van ocupar la cartera d’Indústria; Magdalena Álvarez, titular de Foment, i Elena Espinosa, d’Agricultura; així com contra José Manuel Soria (PP), per la seva etapa a Indústria. 

Interposada per presumptes delictes de prevaricació, estafa, frau a l’Administració i malversació, s’estenia a més a més contra el president d’Escal UGS -concessionària del projecte-, Recaredo del Potro; Florentino Pérez, per la participació del 60% que tenia ACS; l’exsecretari general d’Energia socialista, Ignasi Nieto; i l’exconseller de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, Juan Cotino, del PP.

L’Audiència Nacional arxiva la querella contra els exministres del Castor pels terratrèmols que van causar les injeccions de gas al magatzem submarí i en la qual es troben com a investigats per suposats delictes contra el medi ambient i prevaricació ambiental una vintena de persones, entre alts càrrecs i funcionaris dels ministeris d’Indústria i Agricultura, així com els directius de l’empresa Escal UGS, entre els quals hi ha l’ exquerellat Del Potro.

Comentarios

Lea También