L'Audiència avala la reobertura del cas de la fuita de partícules radioactives de la central d'Ascó

Els magistrats insten el jutge que acabi la instrucció de l'assumpte en portar molt de temps investigant-se

19 mayo 2017 15:54 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Audiència Provincial de Tarragona es mostra d’acord amb el jutge instructor de Gandesa de reobrir la causa oberta per la fuita de partícules radioactives el 26 de novembre de 2007, quan es van alliberar un miler d’aquestes partícules quan acabava el procés de recàrrega de la central nuclear Ascó. Les tres persones investigades en l’assumpte van presentar un recurs d’apel·lació en considerar que l’exposició a aquestes partícules no tenia la suficient gravetat per ser considerar delicte.

El 2015, el jutge va dictar una interlocutòria en la qual va acordar el sobreseïment provisional de les actuacions. Però tan el fiscal com l’acusació particular van presentar un recurs de reforma, que el jutge va estimar parcialment: va desimputar els dos inspectors residents del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) i en canvi va mantenir la imputació per a tres persones: Rafael Gasca Pinilla, director de la central; Francesc González Tardiu, cap de servei de Protecció Radiològica de la planta; i Jordi Sabartés Roselló, cap d’explotació. Els dos primers van ser destituïts del seu lloc l’any 2008.

Les persones investigades van demanar el sobreseïment de la causa. Però l’Audiència Provincial diu que actualment no hi ha raons per al sobreseïment, sense arribar a determinar altres extrems, com ara si s’ha de cloure la instrucció.

Els magistrats recorden que els tres acusats s’enfronten a la possible comissió d’un delicte d’exposició a radiacions ionitzants per imprudència, un altre contra el medi ambient, un contra la seguretat en el treball i finalment un de falsedat documental. «Els fonaments indiciaris amb els quals es compta són els que provenen de les pròpies declaracions dels investigats, testimonis i informes pericials que consten a la causa».

De totes maneres, la Secció Quarta de l’Audiència Provincial de Tarragona, en base al temps transcorregut des de l’inici de la instrucció de l’assumpte, «sense demora» el jutge d’instrucció haurà de finalitzar la fase prèvia, moment en què haurà de dictaminar si la causa s’arxiva o no, i en aquest darrer cas quines són les persones que segueixen com a investigades.

Comentarios
Multimedia Diari