L'Audiència manté la imputació a Andreu Martí en el 'cas Cala Gestió'

Antonio Martos era gerent de l'empresa municipal i també d'una societat privada a la qual s'atorgaren treballs

19 mayo 2017 20:09 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El cas obert el 2013 pel Jutjat d’Instrucció número 5 de Tortosa per suposades contractacions irregulars d’obra pública per part de l’empresa municipal La Cala Gestió SL de l’Ametlla de Mar seguirà endavant. L’Audiència Provincial de Tarragona ha rebutjat el recurs d’apel·lació presentat per l’exalcalde Andreu Martí, el exgerent de l’empresa municipal Antoni Martos –també gerent d’una empresa privada a la qual s’adjudicaren els treballs–, La Cala Gestió i Efial Consultoría SL –l’empresa adjudicatària–.

Tal com va publicar en el seu dia el Diari, el 28 de maig de 2013, un particular va presentar la denúncia davant l’Oficina Antifrau de Catalunya. Relatava que l’agost de 2008, l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar va constituir una empresa pública municipal, La Cala Gestió, adscrita a la Regidoria d’ Urbanisme. La seva finalitat era portar a terme la promoció, gestió i execució de les activitats, obres i serveis urbanístics del municipi.

Segons la denúncia presentada pel particular, la creació de l’esmentada empresa resultava del tot innecessària «i únicament obeeix a la il·lícita finalitat d’eludir el control legal i econòmic de la intervenció municipal».

Nomenament de gerent

Després de la constitució de l’empresa La Cala Gestió, es va nomenar gerent d’aquesta Antonio Martos. Aquest, a la vegada, era soci majoritari, president del Consell d’Administració, administrador solidari, gerent i apoderat de l’empresa privada Efial Consultoría SL.

En la denúncia es recorda que tot i la incompatibilitat legal entre ambdós càrrecs –gerent d’una empresa municipal i també d’una societat privada– que Antonio Martos ha vingut ocupant, a més, entre els anys 2010i 2012, ha estat adjudicatari d’almenys dos contractes urbanístics convocats i adjudicats per l’empresa municipal La Cala Gestió per import de 465.000 i de 396.965 euros. El primer contracte fa referència a serveis a l’execució dels treballs d’assistència economicofinancera comptable i tributària a l’execució d’actuacions urbanístiques d’iniciativa publicoprivada. Tot i que no surt en la denúncia –per ser posterior–, el 28 d’octubre de l’any passat La Cala Gestió va adjudicar a Efial Consultoría SL la direcció d’assistència tècnica, administrativa, economicofinancera, comptable i tributària de l’EPE La Cala Gestió per import de 183.261,60 euros.

El 18 de març de 2015, el jutge instructor, mitjançant una interlocutòria, va desestimar la petició de sobreseïment i arxiu de les diligències prèvies i s’ordenava la continuació de la instrucció del cas, una decisió que el jutge va confirmar en la interlocutòria del 13 de juliol, desestimant així el recurs de reforma que van presentar els processats. Davant d’això, van presentar un recurs d’apel·lació davant l’Audiència, que també ha estat rebutjat.

En el recurs, els investigats recorden que si s’han fet totes les diligències i el jutge aprecia que no han quedat degudament acreditats els fets que motivaren la denúncia, el seu deure és acordar el sobreseïment i no prorrogar el curs de la causa, tenint en compte, a més, que aquesta ha estat paralitzada durant més d’un any.

Indicis de criminalitat

El fiscal, en el seu escrit de resposta, considera l’existència d’indicis racionals de criminalitat en relació amb la conducta d’Antonio Ramos i Andreu Martí en la presumpta comissió de dos delictes.

L’Audiència Provincial, en la seva interlocutòria, indica que en el seu dia no es van concretar les diligències d’investigació que quedaven pendents –i que havia demanat la Fiscalia–, per la qual cosa el jutge instructor va ordenar fer-les. Per això, el jutge únicament decideix posposar la seva decisió sobre la sol·licitud de sobreseïment fins al moment que hagi finalitzat la instrucció. Per això, les magistrats consideren encertada la decisió del jutge.

Comentarios
Multimedia Diari