L’Audiència no rebaixa els 600.000 € de fiança de l’exalcalde de l'Ametlla de Mar

Denega la petició d’Andreu Martí i li  recorda l’alta capacitat econòmica que té

24 noviembre 2017 10:36 | Actualizado a 27 noviembre 2017 09:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Audiència Provincial de Tarragona ha denegat la petició de l’exalcalde de l’Ametlla de Mar Andreu Martí perquè se li rebaixin els 600.000 euros de fiança que va dipositar per sortir de la presó, acordada pel jutge del Vendrell en l’Operació Térmyca. Presumptament, hauria rebut pagaments de la consultora Efial, diners que s’haurien ingressat en el compte de l’encausat a Andorra.

El 7 de juliol de l’any passat, el titular del Jutjat d’Instrucció número 1 del Vendrell –que porta la macrocausa del 3%– va acordar presó provisional eludible amb una fiança de 600.000 euros per a Andreu Martí. Després d’estar uns dies a la presó de Mas d’Enric, va pagar l’import i va sortir en llibertat. La defensa de l’encausat va presentar un recurs d’apel·lació. Al·legava que en l’actualitat Martí travessa una difícil situació econòmica, que reclama la venda de béns immobles per fer front a despeses domèstiques. Recordava que la fiança fixada està garantida mitjançant aval bancari, que també genera despreses. Per això demana que es deixi sense efecte la fiança o es rebaixi a 150.000 euros per alliberar-lo de la servitud que suposa l’aval bancari. 

El fiscal s’oposa a la rebaixa. Insisteix en el contingut de la informació remesa per les autoritats andorranes, on es constata l’existència de capital vinculat a Andreu Martí, que puja a 2.357.932,03 euros, dels quals 1.379.102,38 no s’ha pogut determinar fins ara la seva procedència.

Per a la Secció Segona de l’Audiència, i segons les dades de què disposa, l’import de la fiança no és inadequat per eludir la presó provisional, «atenent la naturalesa i el nombre de delictes que se li imputen –suborn, malversació de cabals públic i blanqueig de capitals–, a les circumstàncies personals i objectives concurrents a la present causa».

Els magistrats, respecte la reiterada al·legació de la situació econòmica que no li permet atendre les despeses familiars –aliments, casa i despeses escolars de la seva filla–, diuen que la retirada de la fiança podria provocar que l’acusat marxés del país, «doncs no pot obviar-se tant la gravetat dels fets presumptament que li venen imputat com la gravetat de les penes que aquests poguessin comportar». I això sense deixar de tenir consideració dades remeses per la comissió rogatòria d’Andorra, que determina un entramat empresarial i una alta capacitat econòmica, la qual cosa facilita la seva mobilitat.

Finalment, la Sala no entra a resoldre la petició sobre la possibilitat de garantir l’import de la fiança mitjançant una hipoteca judicial, una qüestió del jutge instructor.

Comentarios
Multimedia Diari