L’Audiència reobre de nou l’accident de Freginals

Demana un informe a Inspecció de Treball i acorda una nova pericial sobre el sistema de frenada de l’autocar

19 junio 2018 09:31 | Actualizado a 22 junio 2018 09:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Nou revés de l’Audiència Provincial de Tarragona a l’arxivament decretat pel Jutjat d’Amposta sobre l’accident d’autobús de Freginals, en el qual van morir 13 estudiants d’Erasmus. La Secció Segona acorda que es demani a Inspecció de Treball un expedient sancionador contra el propietari de l’empresa d’autocars, una nova pericial sobre el sistema de frenada del vehicle i, finalment, acorda que la causa es declari «complexa», per la qual cosa allarga fins a 18 mesos el període d’instrucció.

La interlocutòria de l’Audiència, a la qual ha tingut accés el Diari, té dotze fulls. Respon a les dues interlocutòries dictades pel Jutjat d’Instrucció número 3 d’Amposta, en data 13 de setembre de l’any passat. En el primer, el jutge denega la pràctica de noves diligències d’instrucció, així com declarar la complexitat de la causa. 

Contra aquesta decisió, els advocats de les famílies dels joves van presentar un recurs de reforma –que va ser resolt el 15 de gener d’enguany– i un altre subsidiari d’apel·lació, als quals es va afegir el fiscal.

 L’Audiència recorda que en anteriors resolucions es constaten diferents declaracions de passatgers de l’autobús que implicarien el conductor de fer-ho en circumstàncies no adequades. Diversos passatgers van dir que «anava xafant la línia del voral molt seguit», «baixant la finestra perquè entrés l’aire fresc», «que l’autobús anava fent esses», «que s’escoltava el soroll  de les bandes rugoses del voral», «que el vehicle anava de forma suau de dreta a esquerra del carril de circulació», «que la conducció no era normal», entre altres frases.

L’estudi realitzat pels Mossos d’Esquadra diu que l’autocar anava a 100 km/h i tenia activat el sistema de control de velocitat automàtic. Des que va passar el peatge de Sagunt fins al moment de l’accident, va produir un total de 77 desacceleracions superiors als 2 km/h, mentre que els dos autocars que realitzaven el mateix trajecte en van ser 5 i 12.

Tanmateix, recorden els magistrats, hi ha una possible infracció administrativa ja que en els últims 28 dies de conducció de l’investigat, es constaten dos descansos setmanals, reduïts a la setmana de l’11 al 19 de març. «Aquests extrems, si es confirmen, és factible poder considerar una situació de somnolència o fatiga que hagués pogut comportar el fatal accident». 

Els magistrats consideren innecessari que tornin a declarar tres persones que anaven en l’autocar, que ja ho van fer davant dels Mossos i en seu judicial, per la qual cosa no es considera pertinent tornar-ho a fer. 

En canvi, sí que accepten que es demani a Inspecció de Treball l’expedient sancionador contra el propietari de l’empresa, iniciat per la falta de formació i informació en prevenció de riscos laborals del conductor, així com el seu historial complet de revisions mèdiques d’aquest i que haurien comportat detectar deficiències que poguessin haver tingut una relació amb la vigilància de la salut del treballador. Es tracta, segons l’Audiència, d’un document «necessari i útil», ja que d’aquest es poden extreure causes que haurien pogut comportar cansament en el conductor, en el supòsit de no haver descansat el temps mínim exigit per la normativa. a

També s’accepta la petició del fiscal de realitzar una nova pericial. Aquesta sol·licitud ve arran de les manifestacions realitzades pel conductor, el qual va dir: «No sé si el sistema de frenada va poder bloquejar alguna roda perquè el paviment estava mullat». Per això es demana un nou informe amb relació al sistema de frenada per determinar si hi va haver alguna deficiència en aquest que pogués provocar o incidir en l’accident de l’autocar.

Per poder seguir amb la instrucció s’ha de declarar la causa com a «complexa» i es prorroga per un període de 18 mesos. 

Comentarios
Multimedia Diari