L'Audiència reobre la investigació d'un incendi a la Torre de l'Espanyol

Segons els agents rurals, el foc es produí per una de les fogueres enceses per l'imputati les flames es van estendre al bosc

19 mayo 2017 22:07 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’arxiu del cas obert pel Jutjat d’Instrucció de Falset arran d’un incendi forestal ocorregut al terme municipal de la Torre de l’Espanyol el 2 de novembre de 2013 ha quedat en paper mullat. L’Audiència Provincial de Tarragona ha emès una interlocutòria –arran del recurs presentat pel fiscal– ordenant al jutge instructor que continuïn les investigacions per determinar la presumpta autoria dels fets.

L’incendi forestal es va declarar cap a dos quarts d’una del migdia a la zona coneguda com a Los Colls de Roset i va cremar una hectàrea i mitja. També va obligar a tallar la carretera local t-730. Inicialment es van activar una vintena de dotacions dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, de les quals quatre eren aèries. A les cinc de la tarda el sinistre es va donar per estabilitzat.

El procediment judicial es va obrir arran de l’atestat confeccionat pels agents rurals. El jutge instructor va prendre declaració con a imputat a Luis T. P., de 75 anys, com a presumpte autor de l’incendi.

 

Imprudencia greu

El jutge instructor, en la interlocutòria d’arxiu, considera que els fets, per ser delicte, hi ha d’haver una actuació negligent, amb una imprudència greu, la qual cosa considera que no es dóna en aquest cas. Així, recorda que a la zona hi va haver un canvi en la direcció del vent, que l’imputat es va assegurar que les fogueres que havia fet estaven apagades quan va abandonar el lloc, si bé amb posterioritat va revifar el foc que creia apagat. Creu que va ser una negligència però no la considera greu. Però l’Audiència no comparteix els criteris del jutge instructor.

De l’atestat dels agents rurals es desprèn que el foc es va produir en una de les dues fogueres enceses per l’imputat. El foc es va estendre per la continuïtat de la vegetació seca, que va actuar com a combustible fins el terreny forestal. Els mitjans d’extinció amb els que comptava el pagès era únicament una branca de pi, no tenia aigua a prop, no es va realitzar comunicació prèvia a l’Ajuntament per a la crema de restes de poda, tampoc no va netejar una franja de tres metres i mig al voltant de la zona i va marxar el lloc amb una foguera encara encesa.

Els magistrats de l’Audiència Provincial de Tarragona qualifiquen de «desatenció» en el control de la font de perill originada «per una conducta perillosa com la crema de rostolls». Per això, consideren que el simple resultat produït resulta «indiciàriament indicatiu» d’una falta de previsió de cures elementals per evitar aquests successos.

 

Comentarios
Multimedia Diari