L'Ebre aposta per l'oleoturisme com a revulsiu per a les zones rurals

Les visites al Museu Natural d'oliveres mil·lenàries d'Ulldecona s'han multiplicat per vuit des que es va adequar al 2010

19 mayo 2017 15:38 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les Terres de l’Ebre sumen gairebé el 40 per cent de la producció d’oli d’oliva de Catalunya. El conreu de l’olivera marca l’economia i també el paisatge del sud del país, en especial a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, on poc a poc estan sorgint noves iniciatives per donar a conèixer i aprofitar turísticament aquest llegat mil·lenari. L’objectiu és desenvolupar l’anomenat oleoturisme, seguint l’exemple exitós del món del vi, que té en l’enoturisme un complement important als ingressos de cellers i cooperatives.

Una iniciativa pionera i ja consolidada ha estat el Museu Natural de l’Arion, a Ulldecona, on es conserven 35 de les més de 4.000 oliveres mil·lenàries certificades a la zona de la Taula del Sénia. Aquí hi podem trobar la Farga de l’Arion, l’olivera datada més antiga del món, amb més de 1.700 anys. Tal i com es detalla als panells informatius d’aquest museu a l’aire lliure, l’arbre va ser plantat l’any 314 després de Crist, en temps de l’emperador romà Constantí.

La finca on es poden visitar aquest i altres exemplars, com ara ‘l’olivera dels enamorats’, està encara avui en producció, propietat de la família Porta de la Galera.

Les visites al Museu Natural de l’Arion s’han multiplicat per 8 des de l’any 2010, quan es van posar en marxa. L’any passat hi van passar 3.108 visitants, una xifra que enguany es preveu superar amb escreix. «Aquesta Setmana Santa estem tenint una gran quantitat de visitants, en part gràcies a la promoció que va suposar aparèixer recentment al programa de TV3 ‘Divendres’», detalla l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura.

Les visites guiades a l’entorn culminen amb una degustació dels olis de les varietats tradicionals de la zona. «La voluntat és que el Museu i les oliveres mil·lenàries ajuden a donar a conèixer, potenciar i vendre la resta d’oli de qualitat verge extra que produeixen les cooperatives i molins de la zona, així com la nostra gastronomia», detalla l’alcaldessa.

En aquest sentit cal destacar la feina que ha dut a terme la Mancomunitat de la Taula del Sénia, molt centrada en posar en valor el patrimoni natural de les oliveres mil·lenàries existents en aquest territori a cavall de Catalunya, el País Valencià i l’Aragó. A més d’Ulldecona, hi ha conjunts d’oliveres mil·lenàries senyalitzades a Alcanar, la Sénia o Godall.

El centre d’interpretació sobre l’oli d’oliva de la Cooperativa Soldebre a Tortosa, les visites guiades a molins o l’apadrinament d’oliveres a Godall són altres de les iniciatives d’oleoturisme que estan sorgint al territori, en un sector encara per desenvolupar en bona mesura.

Xarxa d’oleoturisme

Amb d’altres municipis, Ulldecona treballa per crear la Xarxa d’Oleoturisme de Catalunya. En aquest sentit, hi va haver una primera trobada a la Granadella, que tindrà continuïtat al municipi del Montsià el proper mes de setembre. Segons detalla l’alcaldessa d’Ulldecona, «l’objectiu és treballar en xarxa per complementar l’oferta i fer-la cada cop més atractiva per als visitants».

Comentarios
Multimedia Diari