Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L’Ebre inunda embarcadors sense causar danys

Els nivells actuals del riu comporten molts beneficis ambientals però retarden l’inici dels tractaments contra la plaga de la mosca negra

Maribel Millan

Whatsapp
Estat del pas de barca de Garcia. Foto: Joan Revillas

Estat del pas de barca de Garcia. Foto: Joan Revillas

L’augment del cabal del riu Ebre, després de mesos d’intensa sequera, deixa imatges al territori que feia temps que no es veien. És el cas de la inundació de l’embarcador del pas de barca de Garcia, a la comarca de la Ribera d’Ebre. Com s’observa a la fotografia, la pujada del nivell de l’aigua ha deixat l’embarcació al mig del riu sense possibilitat d’accedir-hi. 

Els darrers temporals i nevades no només a Catalunya, sinó a bona part de la conca de l’Ebre, han permès recuperar les reserves d’aigua dels embassaments i també els cabals del riu al seu tram final. Ahir, es registraven 700 metres cúbics per segon al pas per Ascó, davant dels poc més de 100 que hi havia al gener (al límit del mínim ecològic). 
Pel que fa a l’embassament de Mequinensa, el més gran de la conca i el que regula el tram final del riu, ha passat en dos mesos del 40 per cent que registrava al desembre a estar ara per sobre del 86 per cent de la seva capacitat, que és de 1.534 hectòmetres cúbics. 

La inundació d’embarcadors, a Garcia i la setmana passada també a Tortosa, arriba però quan encara no s’ha posat en marxa oficialment la campanya de navegació pel riu Ebre i de manteniment del canal navegable entre Ascó i Amposta, que l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) arrencarà a finals d’aquest mes de març, per Setmana Santa, i que s’allargarà fins a l’1 de novembre. 

L’augment dels cabals comporta molts beneficis ambientals per al tram final de l’Ebre i el Delta, on arriben més nutrients i sediments que ajuden a mitigar la seva regressió. Però també hi ha alguns inconvenients, com ara el retard en l’inici dels tractaments al riu Ebre contra la plaga de la mosca negra

Tal com ja ha avançat el Diari, la previsió del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) és poder dur a terme un primer tractament a finals de març, per atacar les primeres generacions d’aquest molest insecte de dolorosa picada, però hauran d’esperar si amb el desgel els cabals continuen en els nivells actuals o fins i tot són superiors, tal com es preveu.

Temas

Comentarios

Lea También