L'Ebre reforça aliances amb territoris veïns tot i l'actual procés sobiranista

La Mancomunitat de la Taula del Sénia, el Consorci dels Tres Reis o el projecte 'Tres territoris, una mateixa terra' creen sinergies amb el País Valencià i Aragó

19 mayo 2017 23:56 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les Terres de l’Ebre mantenen amb les comarques veïnes del País Valencià i Aragó lligams històrics, culturals, lingüístics i comercials, en bona mesura deguts a la confluència com a territori històric de la diòcesi de Tortosa. Aquests lligams, lluny de diluir-se en els darrers anys, han fet un pas més i s’han concretat en diversos projectes de col·laboració interterritorial a nivell turístic i de desenvolupament rural. És el cas de la Taula del Sénia, el Consorci dels Tres Reis o el projecte ‘Tres territoris, una mateixa terra’, que continuen endavant o fins i tot s’han reforçat, sense que el procés sobiranista que viu Catalunya els hagi afectat.

El projecte més veterà i consolidat és la Mancomunitat de la Taula del Sénia, constituïda l’any 2005 i formada per 27 municipis del Montsià, el Maestrat, els Ports i el Matarranya. Si és cert que l’any 2013 el llavors president de la Mancomunitat i alcalde de Benicarló, Marcelino Domingo (PP), va dimitir per les tensions arran de la Via Catalana, poc després es va retornar al marc de col·laboració previ. «La nostra feina és treballar pel desenvolupament del territori fent incidència en allò que ens uneix i deixant de banda, en la mesura del possible, les qüestions polítiques», comenta la gerent de la Mancomunitat, Tere Adell, tot recordant que a l’ens hi ha ajuntaments de tots els colors polítics.

En aquest sentit, continuen les rotacions anuals en la presidència de l’ens, de manera que l’alcalde de la Ràpita, Joan Martín Masdéu (CiU), acaba de cedir el càrrec a l’alcaldessa de Càlig, Ernestina Borràs (PSPV).

Al llarg dels darrers nou anys, la Mancomunitat de la Taula del Sénia ha dut a terme una tasca important de desenvolupament d’aquesta zona ‘fronterera’, amb projectes com ara la millora de camins rurals, en què es van invertir uns deu milions d’euros en la renovació de camins que connectessin municipis i territoris diferents, gràcies a un conveni amb el Ministeri d’Agricultura. Actualment, pel context econòmic, l’ens ha vist disminuir substancialment el seu pressupost però continua treballant en projectes com ara la promoció de l’oli i les oliveres mil·lenàries d’aquest territori, també com a eina de desenvolupament.

 

Tres Reis

Per la seva banda, Tortosa forma part del Consorci dels Tres Reis juntament amb els municipis de Morella (a la comarca valenciana delsPorts) i Alcanyís, capital del Baix Aragó. El consorci es va crear l’any 2000 però va restar inactiu fins fa dos anys, quan els actuals consistoris (un governat per CiU, l’altre pel PSPV i el tercer pel PP) el van decidir reactivar. El projecte pretén unir esforços i crear sinergies, sobretot a nivell turístic, amb rutes pel patrimoni cultural i natural al voltant del massís del Port. «A principis de 2015 presentarem una pàgina web conjunta amb tots els actius i la xarxa de camins naturals, i també s’ha creat la targeta ‘Privilegium’ amb descomptes per a visitar el patrimoni de les tres ciutats», explica el regidor de Turisme de Tortosa, Alfredo Ferré.

El Consorci tindrà l’any que ve un pressupost d’uns 20.000 euros per a accions de promoció, mentre que empreses dels tres territoris treballen per crear productes conjunts. «Des de fa un temps també hem iniciat una sèrie d’intercanvis culturals i per exemple, la instal·lació de l’exposició sobre Tortosa i l’Ebre a Morella ens va portar força visitants la passada Setmana Santa», comenta el regidor de Turisme, per a qui la relació de bon veïnatge no depèn del futur polític de Catalunya.

 

Una mateixa terra

La capital dels Ports, Morella, també participa en el projecte ‘Tres territoris, una mateixa terra’, amb la Terra Alta i la comarca aragonesa del Matarranya. Segons detalla al Diari el president del Consell Comarcal terraltí i alcalde de Gandesa, Carles Luz, el context català si que ha influït a l’hora d’establir aquesta aliança. «Hi ha una gran sintonia amb el Matarranya i l’Ajuntament de Morella, però no ha estat possible l’acord amb la comarca delsPorts», afirma.

El projecte es va començar a forjar l’any 2000, però com en el cas dels Tres Reis, s’ha reactivat des de fa dos anys.

La iniciativa pretén fer difusió dels territoris a nivell turístic i de fet, ja s’han dut a terme amb èxit diversos press trip, amb periodistes especialitzats a nivell estatal i internacional. «També treballem per promoure els nostres productes agroalimentaris Km zero», comenta Luz.

Comentarios
Multimedia Diari