L’Ebre supera la sequera amb la mateixa pluja en un mes que en tot l’any anterior

El mes passat va ser el cinquè octubre més humit registrat a l’Observatori de l’Ebre, des de l’any 1880

22 noviembre 2018 13:25 | Actualizado a 24 noviembre 2018 15:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les pluges registrades en l’últim mes, i més concretament durant els temporals del 18 i 19 d’octubre i entre el 15 i el 18 de novembre, han posat el punt final de forma abrupta a la important sequera que arrossegava el territori en l’últim any. De fet, ha plogut el mateix durant els mesos d’octubre i novembre que durant els dotze mesos anteriors.

La secció meteorològica de l’Observatori de l’Ebre ha registrat a Roquetes durant l’octubre i el que portem de novembre un total de 360,2 litres per metre quadrat, mentre que entre octubre de 2017 i setembre del 2018 se’n van recollir 363,5.

De fet, el mes passat, amb 237,4 litres, va ser el cinquè octubre més humit de tota la sèrie de dades meteorològiques de l’Observatori, des de1880. Pel que fa al present mes de novembre, el dia 18 es va registrar també un màxim d’intensitat, amb 8 litres per metre quadrat en 10 minuts, i un total de 25,4 litres en una hora.

Així, segons les dades del mateix Observatori, va ploure més durant aquesta hora que durant tres mesos consecutius del període de sequera, a finals de l’any passat i principis de l’actual. I és que durant tot el mes de desembre del 2017 només es van registrar 1,7 litres per metre quadrat; 8,5 durant el mes de novembre i 6,7 al gener d’enguany.

Amb tot, no es tracta dels pitjors registres de què es té constància a l’Observatori. I és que, per exemple, en tot el mes de desembre de l’any 2015 no va ploure a Roquetes ni una sola gota de pluja.

Segons explica al Diari Pere Quintana, investigador de l’Observatori de l’Ebre de l’àrea d’hidrologia i canvi climàtic, aquests contrastos són una de les característiques del clima Mediterrani, «però en els darrers anys hem observat que s’estan incrementant el nombre de dies secs consecutius, especialment durant l’estiu». Així, arran dels efectes del canvi climàtic, s’espera que aquest fenomen vagi a més i que d’aquesta manera, la pluja es concentri en menys dies però que caigui de manera més intensa.

Comentarios
Multimedia Diari