L’Ebre surt al carrer en defensa dels cítrics

Aquest dilluns al vespre es van celebrar manifestacions paral·leles a Alcanar, Santa Bàrbara i l’Aldea

22 enero 2019 09:52 | Actualizado a 22 enero 2019 09:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A Alcanar es concentraven aquest dilluns vora un miler de persones en defensa de la citricultura del territori. Una manifestació convocada per l’Ajuntament que es repetia després que el passat dia 18 de desembre els ciutadans ja sortissin al carrer per demanar les mateixes millores.

Cal dir que en aquest cas la concentració es va realitzar de forma simultània a Alcanar, Santa Bàrbara, l’Aldea i en una vintena de municipis del País Valencià, municipis adherits a la Plataforma per la dignitat del llaurador. Una plataforma formada per diferents organitzacions, entitats i institucions del País Valencià i de les Terres de l’Ebre. 

Els pobles convocants demanen, entre altres mesures, la modificació de l’acord firmat amb Sud-àfrica; l’aplicació immediata de la clàusula de salvaguarda; les màximes cauteles i controls als productors importants, aconseguir la reciprocitat a les produccions de països tercers i el compliment de la llei de la cadena alimentària, així com l’obtenció d’ajudes directes per als productors afectats. 

L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, apunta que «des dels Ajuntaments donem suport total al sector i utilitzem totes les eines i instruments possibles que tenim perquè els pagesos puguin fer-se sentir», afegint que «el nostre objectiu és que el tema de la citricultura estigui a totes les taules i despatxos de les institucions del país».  

Roig explica que segueixen en contacte amb diputats al departament de Catalunya i senadors a Espanya per fer pressió al govern espanyol i que responguin a les seues qüestions i peticions al més aviat possible. 

Des de la plataforma es demanen solucions als problemes que provoca l’acord econòmic amb tercers països signat per la Unió Europea, al no existir un control sanitari efectiu en les fronteres i no haver-hi els aranzels necessaris, i per la falta de reciprocitat es provoca una desigualtat competitiva a l’hora d’arribar als mercats europeus. 

Des d’Unió de Pagesos ja es denunciava aquesta situació el passat mes d’octubre del 2018. Arran de la problemàtica es van mobilitzar ja els municipis adherits a la plataforma i de nou ho tornen a fer buscant unes solucions que, de moment, no arriben. 

Per una altra banda, just ahir l’alcalde d’Alcanar i diversos regidors d’Esquerra del Baix Ebre i el Montsià, acompanyats de la diputada al Parlament Irene Fornós i el president de la federació de l’Ebre del partit, Alfons Montserrat, van presentar una moció en defensa del sector citrícola, que insta el govern espanyol a sol·licitar l’activació de la clàusula de salvaguarda. Els alcaldes afectats la presentaran als respectius plens.

Comentarios
Multimedia Diari