L’Ebre vol posicionar-se com a destí preferent en el cicloturisme esportiu

A més del públic familiar, les administracions dediquen esforços en promocionar-lo ara entre ciclistes més exigents

26 mayo 2019 16:26 | Actualizado a 26 mayo 2019 16:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ningú ja dubta que les Terres de l’Ebre s’han posicionat en els darrers anys com un destí ideal per al cicloturisme. La Via Verda de la Terra Alta i el Baix Ebre (la ruta que transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafan) és, des de fa temps, un dels principals actius turístics del territori. Fins ara, el públic estrella d’aquest atractiu era el familiar, ja que la Via Verda permet fer trams curts d’escassa dificultat per a famílies amb xiquets, i les planícies del Delta de l’Ebre també són un escenari fantàstic per gaudir d’una jornada tranquil·la en bicicleta.

Al voltant de la Via Verda, en aquests vint anys de vida, han crescut moltes empreses dedicades al lloguer i al transport de bicicletes i a la restauració. Es calcula que a l’any passen uns 50.000 usuaris per la Via Verda a la Terra Alta.

Un cicloturista gasta de mitjana 57,08  euros al dia i un total de 439 euros per viatge. A l’entorn del Canal de Midi (França), per exemple, l’impacte dels cicloturistes atrets per la ruta és de 53.000 euros per cada quilòmetre de ruta a l’any. S’estima que a Europa es fan unes 2.300 milions de sortides de cicloturisme.

Ara, però, s’està fent un pas més enllà, i les administracions estan destinant esforços en promocionar les Terres de l’Ebre també com un destí preferent per a ciclistes professionals o amants de la bicicleta que necessiten itineraris molt més exigents.

«Crec que anem pel bon camí i la Via Verda és un cas d’èxit, però hem de seguir perseverant», valora el director adjunt del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a les Terres de l’Ebre, Albert Folch. «Des de fa molts anys que fem tasques de promoció per a un públic familiar, però enguany en fem també d’adreçades al cicloturisme esportiu, presentant rutes de les Terres de l’Ebre per a un altre tipus de demanda, la dels ciclistes més professionals. Ja no és tan lleure sinó esport i descoberta del paisatge».

Una de les iniciatives que ha apostat per aquests dos públics, el familiar i l’esportista, és la de l’Hotel SB Corona Tortosa, que l’any passat va renovar les seues instal·lacions per oferir tot tipus de serveis per als visitants que arriben o volen fer activitats amb bicicleta (des de lloguer fins a espais per guardar-les o reparar-les, a més d’assessorament i informació de rutes). «Estem treballant per posicionar les Terres de l’Ebre com un destí altament atractiu pels ciclistes», explica Marc Alado, conseller delegat de SB Hotels. «Tenim uns recursos naturals únics, però no hi havia un hotel amb sensibilitat ciclista al territori. Ara ja tenim l’hotel boutique del cicloturisme».

I és que el territori, a més del Delta i la Via Verda, compta amb una xarxa de carreteres secundàries tranquil·les on gaudir d’una exigent ruta ciclista fent un circuit per serres i diferents pobles del territori i l’Aragó, a més de, per suposat, l’ascens a serres amb gran desnivell o al mateix Caro.

La majoria d’empreses dedicades al cicloturisme a les Terres de l’Ebre afirmen que el seu públic és emminentment català i familiar, tot i que cada vegada hi ha més extrangers. És el cas per exemple de l’empresa Deltacleta, especialitzada en bicicletes elèctriques, a Deltebre. «Jo diria que un 75% venen de Barcelona i rodalies i, sobretot, durant la Setmana Santa», afirma el gerent Ferran Folch. «El Delta sempre ha sigut un destí per a la pràctica del cicloturisme, però crec que cal més inversió de les administracions, amb més serveis i senyalització. Sovint, els nostres clients es perden i els he d’orientar molt».

En aquest sentit, els Consells Comarcals de la Terra Alta i del Baix Ebre estan fent una continua tasca de millora i difusió de la Via Verda, però veuen amb bons ulls la creació d’un ens supracomarcal que gestionés el conjunt de la Via Verda, des de Deltebre fins a la Puebla de Híjar.
Tot just fa unes setmanes el Consell Comarcal del Baix Ebre presentava la guia de cicloturisme i MTB al Baix Ebre «Pedalant per les Terres de l’Ebre», impulsada pel projecte Baix Ebre Avant en el marc de la col·laboració público-privada amb empreses turístiques per consolidar les Terres de l’Ebre com a destinació cicloturística. En total, la guia aplega un total de 17 rutes, tres de les quals són les transversals que creuen les comarques de l’Ebre: la Via Verda de la Val de Zafán, el Camí Natural de l’Ebre i la Via Augusta-Eurovelo. Cada ruta inclou una breu descripció, el perfil del recorregut, una fitxa tècnica amb les dades sobre el desnivell, distància i nivell de dificultat, un plànol amb el recorregut dibuixat i també es publica un codi QR per accedir a més informació.

Antic traçat del Carrilet
D’altra banda, tot just aquesta setmana s’ha anunciat que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha resolt favorablement la sol·licitud d’una subvenció de 212.669 euros presentada pel Consell Comarcal del Baix Ebre per finançar el 50 per cent del projecte de conversió en Via Verda d’un tram de 7,2 quilòmetres de l’antic traçat del Carrilet que unia Tortosa i la Cava.

El projecte impulsat pel Consell Comarcal preveu convertir en Via Verda el tram de l’antic Carrilet comprès entre la rotonda de la C-42, prop de l’antiga bòbila d’Anguera, a Tortosa, i el pont de l’autopista AP-7, ja al terme municipal de l’Aldea, amb una afectació de superfície de 55.060 metres quadrats. Aquesta nova via no quedarà aïllada ja que enllaçarà a través de la Via Cicloturística (el tram comprès entre l’antiga bòbila d’Anguera i el Pont Roig a Tortosa), amb el tram del Baix Ebre de la Via Verda de la Val de Zafán.

Noves rutes i tots els serveis

SB Hotels ha presentat recentment el seu projecte cicloturista a Tortosa de la mà de l’ex ciclista professional Joseba Beloki. SB Hotels and Bike és una marca que engloba els serveis de la cadena orientats als ciclistes, ja siguen equips professionals, amateurs o famílies, i Joseba Beloki s’ha incorporat com a assessor. De fet, s’ha fet una forta inversió a l’hotel Corona de Tortosa i s’han creat àrees específiques pensades per a ciclistes com un taller, zona de rentat i parking vídeo-vigilat per a bicicletes, així com també sala de fisioteràpia i vestidors. A banda de l’allotjament i les instal·lacions per a ciclistes, el projecte contempla serveis sota demanda que des de l’hotel s’ofereixen als seus clients: lloguer i transport de bicicletes, serveis de reparació professional, fisioterapeuta, neteja ecològica de bicicletes, etc. L’hotel també ha dissenyat fins a 30 rutes per a ciclistes.

Comentarios
Multimedia Diari