L’Escola Agrària de Gandesa s’alça com el planter per als cellers de la comarca

El centre té una inserció laboral del 100%, ja que les empreses prefereixen cada cop més perfils formats en el sector

26 junio 2018 08:49 | Actualizado a 27 junio 2018 11:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Escola Agrària de Gandesa té una inserció laboral del 100% de forma que, pocs dies després d’acabar els seus estudis, els alumnes ja tenen majoritàriament un lloc de treball. El centre s’està convertint en un planter per formar joves en el món del vi i de l’oli que, després, emprenen amb nous cellers i empreses. «La meitat de cellers de la comarca són d’exalumnes nostres», explica el director del centre des del 2014, Antoni Cutrona. El mateix Cutrona és exalumne del centre i des de l’any 1985 n’és professor. 

Així també ho valora l’alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz: «estem vivint un canvi en positiu i l’alta inserció laboral de l’escola demostra que a la Terra Alta el sector del vi i de l’oli es mouen i amb força».

Com explica el director del centre, el cicle formatiu de grau mitjà d’elaboració d’olis d’oliva i vins té una ocupació final de més del 100%. «Tots els nois que acaben el curs ja tenen un lloc de faena l’endemà o ja treballen», concreta. I és que el centre, de fet, no té prou alumnes per satisfer la demanda laboral d’aquest cicle. Cada any hi ha entre 12 i 15 alumnes. «Però els cellers ens demanen una dotzena cada any i molts nois es queden a les explotacions familiars. De forma que és una llàstima no tenir més alumnes al cicle perquè tindrien faena garantida», detalla Cutrona. «Hauríem de tenir llista d’espera i no la tenim».

Un 60% de l’alumnat prové de la Terra Alta, i un 40% de fora, de la Ribera d’Ebre i del Baix Ebre, però també de Tarragona o Barcelona. L’Escola Agrària va obrir el 1973. En tot aquest temps hi han passat més de 700 alumnes. Tot just la setmana passada es va celebrar la festa de graduació, a Batea. Les inscripcions per al proper curs són al juliol, i actualment encara queden places

El cicle de grau mitjà (s’ha de tenir l’ESO per accedir) té dos anys de durada i una formació de 2.000 hores de les quals 350 són pràctiques a una empresa. Habitualment les pràctiques es desenvolupen a la Terra Alta. L’escola també té convenis amb el celler Herència Altés, la Cooperativa Soldebre i una ONG anglesa que selecciona 5 alumnes per formar-los amb una beca.

Hàbits de treball
Per desenvolupar la seua formació, el centre disposa d’una finca de dues hectàrees i d’un celler i un molí d’oli equipats. «Els nois reben tot el procés: comencem amb la verema i acabem amb el producte elaborat i a punt de vendre», explica el director. El principal perfil format és el de personal de celler, el tradicional bodeguer. També es rep formació per ser cap d’explotació de finca. A banda, hi ha una part comercial important, ja que les empreses demanen molts perfils relacionals amb l’enoturisme, de forma que els joves es formen en tastos de vins, visites, fires... 

El canvi que està vivint la Terra Alta es fa evident amb el tipus de  perfil que demanen les empreses. «Abans els cellers agafaven qualsevol persona, li ensenyaven una mica i ja està. Però avui en dia les empreses volen cada cop més gent formada i amb hàbits de treball, que sàpiguen com usar els estris... Ja no agafen qualsevol».

El centre, a més d’aquest cicle mitjà, ofereix cursos de reciclatge, d’entre 30 i 60 hores, relacionats amb l’agricultura (de biodinàmica, de producció integrada, d’agricultura ecològica...) pels quals han passat ja més de 500 alumnes. Enguany se n’han ofert 19.

Comentarios
Multimedia Diari