L'Estat admet que el Castor no era necessari i es va sobredimensionar

El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, afirma que el magatzem de gas no s'hauria d'haver construït i aposta per un desmantellament 'futur' amb 'moltes precaucions'

19 mayo 2017 15:25 | Actualizado a 23 mayo 2017 10:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El ministre d’Indústria, Energia i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha posat en dubte la necessitat del projecte del magatzem de gas Castor, que va ser autoritzat l’any 2008 i va entrar el període de proves al 2013, provocant un miler de sismes que fan afectar les Terres de l’Ebre i el nord de Castelló.

Al seu parer, la infraestructura «estava probablement molt sobredimensionada per a les necessitats gasístiques d’Espanya» i «mai va haver d’existir». Així ho ha declarat el ministre d’Energia, en declaracions a la Cadena Cope després que s’ha fet públic l’estudi de l’Institut Tecnològic de Massachussetts (MIT) i la Universitat de Harvard, en la que es confirma que la injecció de gas del subsòl marí va provocar la desestabilització de la falla Amposta, amb la conseqüència de la crisi sísmica que va deixar sismes d’un màxim de 4,3 graus. L’estudi, com ja va explicar el Diari, detalla que una represa de l’activitat a la zona podria desencadenar nous moviments de magnitud molt superior: 6,8 graus.

Segons el ministre d’Energia, l’executiu ha d’actuar en tot moment amb prudència. Així, si en el moment de la crisi sísmica ja es va prendre la decisió de deixar d’injectar gas, «ara mateix és obvi que no reutilitzarem la planta perquè existeixen aquests mateixos riscos», ha remarcat.

Amb tot, aposta per un desmantellament futur de les instal·lacions, sense posar-hi data. «L’ideal en un futur és poder desmantellar-la, perquè no té cap sentit una plataforma enmig del mar que no serveix per res i i que mai hauria d’haver existit», afirma Nadal.

No obstant això, insisteix que els treballs s’han de dur a terme «amb molta cura» perquè el gas «pot produir també nous efectes», de manera que cal fer estudis «adequats» i «veure la millor manera de procedir». En aquest sentit, remarca que hi ha temps per endavant per realitzar nous estudis, ja que l’informe conclou que actualment la zona ha tornat a ser estable i no hi ha risc de nous moviments.

Però el cert és que la hivernació del magatzem costa a les arques públiques uns 15,7 milions a l’any, segons ha reconegut el mateix ministeri. El cost del desmantellament total de les plantes marina i terrestre i el gasoducte que les uneix es xifra en uns 300 milions més.

Comentarios
Multimedia Diari