L'Estat frena el magatzem nuclear en espera d'informes clau del CSN

El Govern decideix esperar els informes de l'organisme regulador davant les veus que desaconsellen l'obra pel seu risc geològic

19 mayo 2017 23:30 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La construcció del magatzem centralitzat de residus nuclears (MTC) a Villar de Cañas (Conca) està en perill.

La vicepresidenta del Govern, María Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat després l’últim Consell de Ministres que l’adjudicació principal de l’obra, que ja s’hauria d’haver produït, no es durà a terme abans de tenir sobre la taula el vistiplau del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), que a hores d’ara segueix treballant en dos informes: un sobre la idoneïtat dels terrenys escollits –alguns informes geològics independents els desaconsellen– i un segon informe sobre les condicions de seguretat que haurà de complir la instal·lació.

Els informes haurien d’estar llestos en els propers mesos, lluny de la previsió inicial d’adjudicar l’obra l’1 de febrer de 2015.

Les paraules de Santamaría han arribat pocs dies després de la dimissió, promoguda pel Govern segons diverses fonts, del president d’Enresa, empresa pública estatal promotora de l’MTC.

Francisco Gil-Ortega –home fort de la presidenta autonòmica María Dolores de Cospedal– era ferm partidari d’adjudicar l’obra aquest mateix mes de febrer, sense esperar els informes del CSN ni tampoc l’avaluació d’impacte ambiental encara en procés de tramitació per part del Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient.

El seu substitut al capdavant d’Enresa i per tant màxim responsable del projecte MTC és ara Juan José Zaballa, fins ara director general de Paradores i no expert en energia nuclear.

 

Informe geològic negatiu

Ara per ara el gran escull per dur a terme l’obra són els seriosos dubtes que susciten els terrenys sobre els quals es vol construir el complex, d’un pressupost global de 927 milions d’euros.

A mitjan 2014 l’empresa d’enginyeria URS, subcontractada pel CSN per supervisar el projecte, va realitzar un primer informe en funció de les dades disponibles on desaconsellava obertament els terrenys escollits a Villar de Cañas des del punt de vista geotècnic. S’assegurava que els terrenys reuneixen una triple condició negativa.

En primer lloc, una capa de 15 metres on dominen les argiles expansives, terrenys que per efecte de l’aigua es contrauen i dilaten, podent provocar esquerdes en estructures de formigó.

Sota d’aquesta capa, una segona de jaciments de guixos, que per acció de l’aigua poden crear cavitats. A tot plegat, cal afegir-hi que els terrenys són inundables i que el nivell freàtic està pràcticament a l’alçada de la superfície.

Davant d’aquesta alarmant informació, el CSN va reclamar una bateria d’informació addicional a Enresa, que a data de 30 de desembre l’empresa estatal va acabar de remetre. A partir d’aquesta data, es van començar a elaborar els informes que ara espera el Govern espanyol per prendre una decisió definitiva.

El Col·legi espanyol de Geòlegs ha demanat aquesta setmana al Govern «el temps necessari» per emetre els informes esmentats i ha advertit que una adjudicació prematura de les obres pot produir sobrecostos de fins a un 30 per cent sobre el pressupost inicial. «Les preses d’Enresa a adjudicar haurien comportat sobre costos importants i incerteses en l’estabilitat estructural de l’ATC».

 

Peticions de paralització

De la seva banda, el PSOE de Castella-la Manxa ha demanat que s’aturi completament la instal·lació de l’MTC a Villar de Cañas «si existeix el mínim dubte» sobre la idoneïtat dels terrenys.

La plataforma ciutadana contra l’MTC al municipi s’ha felicitat pel retard en l’adjudicació. «Que es paralitzi és important però no suficient. Ara és el moment de fer-ho bé i exigir informes clau i objectius sobre la seguretat de l’emplaçament», han afirmat.

L’organització Ecologistes i Acció, que va anunciar accions legals en cas d’adjudicació de l’obra de l’ATC, creu que és un moment perfecte «per enterrar la idea del cementiri».

Afirmen que Villar de Cañas no és el lloc indicat, i aquest no és el moment adequat per a construir un cementiri nuclear, ara que la majoria de les centrals han construït o projecten magatzems de residus individualitzats.

A parer seu, s’ha d’obrir un debat plural sobre l’emplaçament dels residus nuclears, en el qual prevalguin criteris tècnics i no polítics. «I sobretot és imprescindible reduir a mínims aquestes escombraries radioactives, abandonant l’energia nuclear», tanquen.

Al seu torn, el Govern de Castella-la Manxa presidit per Cospedal ha assegurat que l’MTC «continuarà» el seu procés i «no patirà alteracions».

Comentarios
Multimedia Diari