L’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre ampliarà i renovarà l’àrea quirúrgica al 2020

El centre sanitari reobre la cafeteria que portava dos anys tancada, fent-se càrrec directament del servei

19 diciembre 2019 16:30 | Actualizado a 22 diciembre 2019 11:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Servei Català de la Salut (CatSalut) executa ja les millores compromeses a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre per valor de cinc milions d’euros, en espera de l’imminent canvi de gestió del centre que passarà de Gecohsa (depenent de l’Ajuntament de Reus) a la nova empresa pública Salut Terres de l’Ebre. Ahir va reobrir la cafeteria del centre, després de dos anys tancada, on s’han invertit 38.000 euros per posar-la a punt. 

Per a l’any vinent hi ha prevista una de les principals actuacions incloses en el pla d’inversions a quatre anys compromès per la consellera de Salut Alba Vergés: l’ampliació i reforma de l’àrea quirúrgica del centre. Concretament, es preveu la reforma de l’àrea de preoperatori i de readaptació al medi per a cirurgia major ambulatòria, un nou gabinet d’endoscòpia i de cirurgia menor, l’ampliació de la unitat de recuperació postanestèsica, l’adequació de l’àrea obstètrica amb l’habilitació d’espais per a permetre la pràctica de parts naturals i l’adequació de la resta de l’àrea quirúrgica en general. L’ampliació de l’àrea suposarà també que s’habilitaran noves habitacions per al personal de guàrdia i es reubicarà la sala d’actes.

Aquesta important actuació se sumarà a les que ja s’han dut a terme o estan en execució. Així, el passat estiu es va incorporar un nou mamògraf digital donació de la Fundació Amancio Ortega. També s’han executat les obres d’adequació a la llicència ambiental que finalitzarà durant el 2020. S’han adquirit 14 monitors de presa de constants, més dos monitors en continu, adaptats als sistemes informàtics del CatSalut. S’ha renovat el mobiliari dels espais de sala d’espera a l’àrea de consultes externes i quiròfan. Actualment, també s’executen les obres de substitució de la xarxa hidràulica (renovació de les canonades), amb un pressupost d’un milió d’euros. 
A més, segons detalla el Departament de Salut, l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre està adherit a un concurs d’equipament de radiologia per a l’adquisició d’una sala telecomandada que permetrà recuperar totes les proves de radiologia contrastada, i un arc quirúrgic per donar seguretat en cas d’avaria del que està en funcionament actualment.

Transició

Es tracta d’inversions llargament reivindicades pels treballadors del centre i pel territori usuari, que abasta la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, molt crítics amb el fet que l’Ajuntament de Reus decidís fins en dues ocasions utilitzar el fons de reserva de Gecohsa (de 8 milions d’euros) per fer front als problemes econòmics de l’Hospital Sant Joan, enlloc d’invertir-los en posar al dia les instal·lacions del centre morenc. 

La directora dels serveis territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, va admetre que aquesta operació tampoc va agradar al departament. «Però això és passat i ara hem de mirar cap al present i el futur», afirmà. Així, un cop el CaltSalut ja va aprovar la compra de Gecohsa, aquest dilluns 23 de desembre  està previst que el consell executiu de la Generalitat aprovi la constitució de l’empresa pública Salut Terres de l’Ebre, que naix precisament per fer-se càrrec de la gestió de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, sense descartar que en un futur pugui assumir altres centres i equipaments del territori. Una transició que es farà efectiva durant el primer trimestre de l’any que ve i en el que la plantilla de l’hospital té garantida la seva continuïtat, segons va remarcar Lleixà. La presència del territori en els òrgans de decisió també està garantida, segons la directora de Salut. 

La cafeteria, una reivindicació d’usuaris i treballadors

La cafeteria de l’Hospital de Móra d’Ebre va tancar al desembre de 2017 després de gairebé 30 anys de servei gestionat per part d’un terce, en quedar deserts diferents procediments de licitació. Ahir, el centre va recuperar el servei fent-se’n càrrec directament, segons un acord del consell d’administració.  Amb la internalització de la cafeteria, l’hospital desenvoluparà la gestió del servei de menjador laboral i l’explotació del servei de cafeteria i restaurant. Cal recordar que lel centre hospitalari té cuina pròpia, la qual compta amb anys d’experiència i «des de l’inici s’ha caracteritzat per l’atenció i preocupació per la qualitat del servei, que s’ha traduït en bones valoracions en les enquestes realitzades pel Servei Català de la Salut», segons detalla el director de l’Hospital, Joan Galbany.

L’horari d’obertura del nou servei de cafeteria és de les 8 a les 16 hores de dilluns a divendres amb dues persones de nova contractació. Amb aquest horari es cobrirà la franja de més demanda de servei mentre que la resta d’horari es cobrirà mitjançant la disponibilitat de màquines de vènding, situades a la planta d’hospitalització. «L’objectiu és ampliar l’horari per donar encara un millor servei», segons Galbany. 

Per tornar a posar en marxa la cafeteria s’han realitzat treballs d’obra menor i l’adquisició d’equipament i utillatge addicional necessari.

Comentarios
Multimedia Diari