L’Hospital Verge de la Cinta posa en marxa les cesàries acompanyades

Permet la presència del pare o la persona designada per la mare durant la intervenció programada i el naixement

26 febrero 2020 11:30 | Actualizado a 27 febrero 2020 12:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa ha posat en marxa el programa de cesària acompanyada, pel que les dones que se sotmeten a una cesària programada per donar a llum poden tenir al costat la seva parella (o la persona de la seva elecció) durant la intervenció quirúrgica i el moment de naixement del nadó.

Fins a la data el centre hospitalari de referència de les Terres de l’Ebre ja ha dut a terme amb èxit dues cesàries acompanyades, la primera el passat 20 de febrer i la segona ahir mateix.

El Verge de la Cinta realitza anualment un miler de parts, aproximadament, dels quals un 22 per cent són per cesària. D’aquestes, la meitat són cesàries urgents, i l’altra meitat són programades.

De moment, les mares podran estar acompanyades si se sotmeten a cesàries programades, mentre que en una segona fase es preveu implantar també el programa en les cesàries emergents que a priori no comportin riscos, «ja que el més important, en tot moment, és la seguretat de la mare i el nadó», segons explica al Diari la coordinadora de l’àrea materno-infantil del Verge de la Cinta, la llevadora Núria Colomé. El fet que la dona estigui acompanyada, pugui compartir el moment del naixement del seu fill o filla amb la parella o la persona que ella designi i el fet de no separar en cap moment el nadó dels pares, comporta beneficis tant per a la salut del bebè com per al benestar emocional dels progenitors, segons destaquen els experts. I és que, per exemple, es redueix substancialment l’estrès de la mare durant la intervenció.

El pare o persona designada per acompanyar la mare accedeix al quiròfan amb pijama verd, polaines, casquet i mascareta i se situa a la capçalera de la dona, al costat esquerre i assegut en un tamboret, segons marca el protocol. L’acompanyant també està present durant tot el procés de reanimació.

Així, el programa també permet assegurar el contacte precoç, pell amb pell, com es fa en un part normal; i iniciar més aviat l’alletament matern si així es desitja.

Protocol

L’Hospital Verge de la Cinta porta més de dos anys treballant en la implantació d’aquest protocol, que ha requerit la implicació d’un gran nombre de professionals de diferents àrees i també la realització d’obres per adaptar les instal·lacions.

Així, aquestes cesàries acompanyades es duen a terme en un espai quirúrgic i de reanimació adaptat a tocar de la zona de paritoris de la primera planta, quan fins ara es realitzaven a l’àrea quirúrgica general.

Segons explica Colomé, el primer l’impuls al programa el van donar dues llevadores del servei, Vanesa Sanz i Mabel Gendre (que es va anar a formar a un altre centre) i finalment ha pogut ser una realitat amb la implicació d’un ampli equip de l’hospital, des d’anestesistes, llevadores, ginecologia, pedriatria, infermeria quirúrgica, auxiliars, zeladors, unitat de qualitat i personal de neteja, a més d’administració i direcció.

«És un moment molt important per a una família i hem de facilitar al màxim que sigui una bona experiència», afirma Núria Colomé.


‘Ha estat una experiència única’

Emma Fernández Lleixà va nàixer el passat 20 de febrer a l’Hospital de Tortosa. Per a la seva mare Trini era la tercera cesària, però aquesta va ser diferent a les anteriors, perquè la seva parella, Jordi, la va poder acompanyar i estar amb ella durant la intervenció. «Volem agrair a tot l’equip la seva immensa humanitat i professionalitat i el seu esforç perquè aquest nou model d’atenció recentment incorporat hagi estat una experiència única per a tota la família». 

‘He pogut veure com naixia l’Aran’

La segona cesària acompanyada al Verge de la Cinta va tenir lloc ahir al matí. Per a la mare, Elisabet Baiges, era també la seva tercera cesària. Segons explicava el seu marit, Gerard Tomás, les dues anteriors van ser urgents i ell no vaig poder assistir al part. «Ara ha sigut tot molt diferent.  Elisabet ha estat millor, en poder estar acompanyada en tot moment, durant la cesària i després, en la recuperació. I per a mi ha sigut una experiència extraordinària poder estar al seu costat en tot moment i veure el moment del naixement del nostre fill, Aran», explicà al Diari.   

Comentarios
Multimedia Diari