Más de Ebre

L’Hospital de Jesús, sense nous ingressos per un brot intern, amb 50 pacients i 18 professionals positius

La UCI del Verge de la Cinta té 29 llits ocupats, dels quals 24 per pacients Covid

M.M.

Whatsapp
Una part de les instal·lacions del complex sociosanitari de Jesús. Foto: Joan Revillas

Una part de les instal·lacions del complex sociosanitari de Jesús. Foto: Joan Revillas

La situació epidemiològica i de pressió assistencial a la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre es troba en «una situació difícil», segons el Departament de Salut, que s’ha vist obligat a prendre noves mesures organitzatives en el marc del Pla de Contingència, per tal d’intentar alleugerir la pressió als centres sanitaris i a l’Atenció Primària.
A l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, on s’atenen els pacients aguts i crítics, hi ha actualment 29 pacients ingressats a la UCI, 24 dels quals amb diagnòstic Covid-19. A planta hi ha un total de 27 pacients Covid-19. L’Hospital Comarcal d’Amposta té 18 pacients ingressats per Covid, mentre que a l’Hospital Comarcal de Móra n’hi ha 4.

Preocupa el brot a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, que actualment afecta 50 pacients i 18 professionals (n’hi ha 18 més en aïllament), i ha obligat a tancar el centre a nous ingressos fins que la situació  estigui controlada. El brot també afecta la unitat d’hemodiàlisi.
Pel que fa a desprogramació d’activitat, a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta se seguirà atenent la cirurgia urgent, oncològica i no demorable. La resta d’intervencions es procuraran atendre, sempre que sigui possible, a la resta de centres del territori. Les consultes externes només atendran primeres visites preferents de forma presencial. La resta de consultes (segones visites, controls, etc.) es realitzaran via telemàtica. Des del centre s’estan estudiant mesures per restringir visites i acompanyants degut a l’alta incidència de Covid-19 en la comunitat.
A l’Hospital Comarcal d’Amposta s’ha desprogramat la cirurgia amb ingrés, s’han suspès algunes proves especials, s’ha reduït les consultes i visites i es desprogramarà part de la cirurgia sense ingrés, ja que a partir d’avui s’habilitarà l’antiga residència de gent gran d’Amposta com a centre per a atendre pacients de Terres de l’Ebre amb necessitats de cures intermèdies amb l’objectiu de facilitar el drenatge a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i a l’Hospital Comarcal d’Amposta. S’ha hagut de reorganitzar també alguns equips d’Atenció Primària del territori, per tal de «poder donar resposta a la població».
En el mapa de l’organització del Departament de Salut a tot Catalunya, les Terres de l’Ebre es troben emmarcades al clúster Sud-Tarragona, on  el centre coordinador és l’Hospital Universitari de Bellvitge. Dins aquest clúster, la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre es troba en l’Eix Tarragona-Ebre, on l’Hospital Joan XXIII n’és el coordinador.
Mar Lleixà, gerent de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre, destaca que «malgrat la pressió assistencial elevada, dins l’aplicació del Pla de Contingència donarem resposta com a territori». 
A més, destaca el paper dels clústers «com a eina que ens permet establir xarxes de comunicació diària amb tot el territori per tal de donar una resposta unitària i tan coordinada com sigui possible entre les diferents regions sanitàries a les necessitats que sorgeixen d’aquesta pandèmia». 
Així, si fons necessari, es podrien derivar pacients de l’Ebre a la zona de Tarragona o a Bellvitge. 

Comentarios

Lea También