L’Hospital de Tortosa ja pot traslladar i rebre pacients amb un vol nocturn

L’helisuperfície del Verge de la Cinta s’ha ampliat i s’ha dotat d’enllumenat d’abalisament per realitzar el trasllat

07 agosto 2019 10:20 | Actualizado a 08 agosto 2019 16:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Hospital Verge de la Cinta a (HTVC) va inaugurar ahir una nova nova helisuperfície que permetrà realitzar el vol nocturn d‘helicòpter medicalitzat del SEM. Amb aquesta mesura, l’Hospital podrà realitzar l’assistència i el trasllat aeri nocturn de pacients greus i crítics. Això garanteix l’equitat a tot el país, en l’accés al sistema sanitari públic de tota la població, especialment la de zones més allunyades dels hospitals on s’atenen els casos de més complexitat.

Amb aquest servei es redueix el temps de trasllat interhospitalari des de les zones més allunyades. Traslladar un pacient des de Tortosa costarà ara 12 minuts fins a Tarragona i un màxim de 40 minuts a Barcelona. La dotació durant el servei de trasllat està formada per una infermera, un metge i un pilot i copilot.

Tot un avenç per aquells pacients més crítics que pateixen patologies com ictus, infarts o un politraumatismes, en què el temps de resposta és clau per a la supervivència i la recuperació. Perquè com remarcava Maria José Rallo, directora del Verge de la Cinta, «només amb un pacient que haguem nocturn i suposi salva-li la vida o millorar la qualitat, és una inversió que ja està donada per pagada».

Abans d’incorporar aquest servei, el SEM traslladava els pacients greus de la nit amb les ambulàncies medicalitzades -unitats de suport vital avançat (SVA) terrestres-. Així doncs, des d’aquest mes, totes aquelles unitats que abans realitzaven el servei de desplaçament a altres hospitals quedaran habilitades per al nostre territori.

«Ara es podran quedar per mantenir l’operativitat i el servei és un recurs absolutament estratègic», va comentar Josep Maria Soto, cap de serveis especials i extraordinaris del SEM. «Era vital que el vol nocturn estès situat a Tortosa», va afegir Mar Lleixà, gerent de la regió sanitària de l’Ebre.

Característiques del vol nocturn

De les quatre bases aèries actuals del SEM, s’ha escollit la de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell per ampliar el servei perquè és la que ofereix millor cobertura a tot el territori català i la que garanteix un menor nombre d’hores d’inoperativitat.

Aquest vol nocturn va començar a funcionar fa un any i va incrementar els serveis quan les infraestructures per aterrar l’helicòpter van estat operatives en la modalitat H24.

En aquest temps, el SEM ha fet 177 serveis, una mitjana de 15 vols mensuals. El 51% d’aquests serveis (91 casos) han estat trasllats interhospitalaris i el 49%, assistències primàries (86 casos). Aquesta segona xifra és especialment important perquè el nou equip ha permès atendre aquests pacients primaris en el mateix lloc on es produeix l’emergència, fet que abans no es podia fer perquè es produien massa a prop del capvespre i no es podia garantir el retorn de l’equip mèdic i de l’aeronau per falta de llum solar.

El darrer any, 38 pacients de les regions sanitàries de Tarragona i de Terres de l’Ebre han estat atesos i traslladats amb l’helicòpter medicalitzat en horari nocturn.

La infraestructura

Està formada per una nova pista d’aterratge d’helicòpters de formigó armat, amb una àrea d’aproximació final i d’enlairament més gran (20 m x 20 m) i una àrea de seguretat operacional també més gran (34,10 m x 34,10 m). A més, s’ha construït una xarxa d’enllumenat i abalissament de la pista, que permetrà que operin els vols nocturns, i també una xarxa de protecció contra incendis.

Comentarios
Multimedia Diari