L’Hospital de la Cinta concentrarà els casos greus de coronavirus i trasllada els parts i l'atenció pediàtrica a la Clínica Terres de l’Ebre

L'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre assumeix les cirurgies de trauma de tota la regió sanitària, a partir d'aquest divendres 27 de març

25 marzo 2020 16:21 | Actualizado a 09 enero 2021 18:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre reorganitza el funcionament de tots els centres per fer front a l’augment de casos de SARS-CoV-2 que s’esperen per als pròxims dies i per garantir l’atenció de la resta de la patologia urgent. Segons el pla de contingència acordat amb els centres sanitaris i sociosanitaris del territori,  a partir d’aquest divendres 27 de març, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) es converteix en el centre de referència per als pacients crítics, semi-crítics i aguts d’alta i mitjana complexitat. Per això, incrementarà la seva capacitat de llits per atendre aquesta tipologia de pacients i s’hi traslladaran, entre altres, respiradors d’altres centres per tal de concentrar-ne l’assistència.

El Verge de la Cinta continuarà concentrant la cirurgia (es va unificar el servei amb l’Hospital Comarcal d’Amposta a l’inici de la crisi, quan una doctora va donar positiu) i manté altres dispositius com els serveis per a pacients immunodeprimits i pacients d’altres especialitats no Covid.

Clínica Terres de l’Ebre

Els serveis de ginecologia, obstetrícia (parts) i pedriatria de l’Hospital es traslladen a partir de divendres a la Clínica Terres de l’Ebre,  que en els últims dies s’havia buidat i posat a disposició del Departament de Salut, per part de l’Ajuntament de Tortosa. S’hi traslladaran el material i l’equip de professionals per assegurar l’atenció obstètrica i ginecològica, i s’hi habilitaran noves sales de parts. Així mateix, es definiran dos circuits per tal de separar les persones amb sospita de COVID de les que no en tenen.

A la Clínica Terres de l’Ebre també s’hi traslladarà l’atenció pediàtrica hospitalària i la unitat d’atenció als nadons prematurs. Els professionals pediatres de l’HTVC seran els responsables d’atendre aquestes necessitats al centre. Igualment s’atendran urgències recomanant que els casos de sospita de coronavirus es dirigeixin al Verge de la Cinta.

Hospital Comarcal de Móra d’Ebre

Només l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre mantindrà els  serveis de ginecologia i pedriatria, així com la cirurgia i la resta d’especialitats,  per atendre la seva àrea d’influència: Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat. A més, concentrarà tota la patologia traumàtica urgent de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre. Els professionals dels serveis de traumatologia de l’hospital morenc i el Verge de la Cinta hi treballaran conjuntament. També atendrà casos Covid-19 de baixa complexitat. Continuarà assumint tot tipus d’urgències i derivarà al Verge de la Cinta els pacients més greus de Covid.

Hospital Comarcal d’Amposta i Santa Creu de Jesús

L’Hospital Comarcal d’Amposta  assumirà l’atenció intermèdia casos de Covid aguts i de baixa complexitat. Seguirà atenent tot tipus d’urgència i derivarà al Verge de la Cinta els pacients que no compleixin criteris d’intermedi.

Per la seva banda, l’Hospital de la Santa Creu de Jesús (Tortosa) assumirà l’atenció intermèdia per a casos Covid de qualsevol edat, tot i que prioritàriament gent gran fràgils.  També assumirà l’atenció intermèdia per a casos no relacionats amb Covid seguint els criteris de derivació i cartera del Pla director sociosanitari, i tot pacient de residència que ho requereixi.

Es continuarà realitzant com és habitual el tractament d’hemodiàlisi amb mesures de precaució en aïllament dels casos positius i de sospita.

Llits en residències, si fos necessari

El pla de contingència preveu, si és necessari habilitar espais com l’antiga residència d’avis d’Amposta (oferta per l'Ajuntament), places de residència que encara no estan ocupades com la Residència de Batea, VIMA de Sant Carles de la Ràpita i l’Onada de l’Ametlla de Mar. Aquestes places permetran augmentar la capacitat hospitalària de la regió sanitària. També es contempla si fos necessari utilitzar places hoteleres.

Segons destaquen des de la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre, el pla de contingència s’ha elaborat amb consens de tots els proveïdors que configuren els hospitals i centres sociosanitaris del Sistema de Salut de Catalunya (SISCAT). En tot moment s’han seguit les recomanacions del Servei Català de la Salut respecte als perfils i a les reordenacions de fluxos tant per a pacients amb Covid com per a pacients no Covid. Per això en tots els dispositius s’han definit dos circuits per diferenciar usuaris amb sospita Covid de la resta. 

L'atenció primària es concentra encara més
Tota l'atenció primària de la Terra Alta s'assumirà des del CAP Gandesa. A la Ribera d'Ebre es concerta als CAP de Flix i Móra la Nova. El Punt d'Atenció Continuada situat a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre deixa d'estar operatiu.

Al Baix Ebre, es manté l'activitat al CAP Temple, el Baix Ebre, de l'Aldea, de Deltebre i de l'Ametlla de Mar. Els Punts d'Atenció Continuada seran els CAP de l'Aldea, de Deltebre i del Temple. Deixa de ser operatiu el Punt d'Atenció continuada de Xerta i de l'Ametlla de Mar.

A la comarca del Montsià l'atenció es concentrarà al CAP d'Ulldecona, d'Amposta i de Sant Carles de la Ràpita. Els Punts d'Atenció Continuada seran al CAP de Sant Carles de la Ràpita, d'Ulldecona i d'Amposta - en aquest cas passa de l'Hospital Comarcal al CAP-.

Pediatria de primària

L’atenció pediàtrica, per poder garantir espais diferenciats de l’atenció d’adults, es reubicarà. Així, la línia pediàtrica del CAP Baix Ebre es desplaça al CAP Roquetes. A la resta del territori es garantiran els circuïts separats d’atenció a la població pediàtrica.

Amb aquesta reordenació s’incrementaran els dispositius d’atenció domiciliaria a tot el territori.

Salut Mental

La Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre té el seu propi pla de contingència, ja ha concentrat i reordenat  la seva activitat, i  col·laborarà amb atenció primària fent suport a residències de discapacitats i allò que sigui necessari i a hospitalització en cas de sospita o cas confirmat lleu. A més aplicarà aïllaments i proteccions i si es requereix trasllat per empitjorament contactarà amb 061 per buscar el recurs més adient.

Suport psicològic

S'ha habilitat el telèfon mòbil per a ciutadans, 630.450.606 d'atenció i suport psicològic en relació amb la crisi del coronavirus, a les víctimes del Covid-19, en horari de dilluns a divendres de 8.00 h a 20.00 h.

Comentarios
Multimedia Diari