L’IRTA crea una taula institucional per orientar la recerca al territori

«Crear sinergies conjuntes» i «apropar l’institut a la ciutadania» són les bases que ha establert 

29 marzo 2019 10:27 | Actualizado a 29 marzo 2019 10:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) va inaugurar ahir la Taula Institucional de les Terres de l’Ebre per tal d’impulsar i incrementar la interacció i fer de la institució «una palanca d’innovació agroalimentària amb els principals agents del territori». 

Josep Usall, director general de l’IRTA: «Avui ens hem reunit aquí per explicar que és el que fa l’IRTA per al territori, temes de recerca o temes d’innovació, i també per escoltar». Usall continuava: «probablement aquesta és la part més important, cal escoltar quines problemàtiques té el territori, per enfocar el nostre treball i la nostra investigació».

Tot per aportar «solucions i millorar la sostenibilitat dels nostres cultius». Ja que amb això «s’aconsegueix una rendibilitat eficient de les exportacions i que els nostres productors, agricultors, ramaders i pescadors es puguin quedar al territori i guanyar-se la vida».

Per aconseguir aquests objectius cal fer un treball de forma «conjunta», per aquest motiu «ens hem reunit avui amb la intenció de repetir la taula cada any». El cas és que l’IRTA disposa a la demarcació de les Terres de l’Ebre d’un conjunt de centres i Estacions Experimentals per al sector agroalimentari com són el centre de Sant Carles de la Ràpita, l’Estació Experimental de l’Ebre, a Amposta, i la Unitat Experimental de la Terra Alta, a Gandesa. Les seves principals àrees de treball es distribueixen en tres grans vessants: la Producció Animal, la Producció Vegetal i la Sostenibilitat en Agrosistemes. Cadascuna d’elles es caracteritza per uns objectius i línies de recerca aplicada, sempre, en benefici del territori.

Àrea animal
Amb la producció animal l’IRTA intarà «millora de la qualitat, la productivitat i la sostenibilitat en el camp de l’aqüicultura» a banda també de fomentar la «reproducció, cultius larvaris, nutrició, i salut de peixos i de mol·luscs».

Àrea vegetal
Pel que fa a l’àrea de la producció vegetal, l’IRTA estudia i investiga «l’agronomia de l’arròs» tot per tal, «d’incrementar l’eficiència en l’ús dels recursos i estudiar pràctiques de cultiu més eficients i sostenibles», ja que és necessari aprofundir en el coneixement dels agroecosistemes per desenvolupar noves estratègies dins de la gestió integrada de plagues. A més, també l’IRTA vol prestar atenció al «desenvolupament tecnològic de cultius de cítrics, fruita seca i oli».

Àrea de Sostenibilitat
Aquesta àrea és molt important, ja que com ha declarat, Josep Usall, director general de l’IRTA «és un territori fràgil i sensible amb el seu equilibri». Explicava Usall, «ja que cal fer projectes des de la productivitat i també des de la part ambientalista».

Per aquest motiu els seus objectius són «fer un seguiment de l’entorn marí de producció i seguretat alimentària del marisc» i també aconseguir una «sostenibilitat dels recursos hídrics, per les interaccions entre l’agricultura, el canvi climàtic i la biodiversitat». L’IRTA ha fixat un delegat que treballarà en les relacions institucionals i la taula es reunirà una vegada a l’any per assolir els nous reptes marcats.

Comentarios
Multimedia Diari