L’IRTA proposa un pla estratègic per fer més sostenible el Delta de l’Ebre

És un pla obert i participatiu per abordar de forma global les amenaces, els reptes i les oportunitats a què fa front el Delta

02 octubre 2020 15:07 | Actualizado a 02 octubre 2020 15:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), a Sant Carles de la Ràpita, va presentar ahir a les autoritats i organismes participants a la II Taula Institucional de l’IRTA a les Terres de l’Ebre una proposta de pla estratègic per fer més sostenible el Delta de l’Ebre.

 El pla es presenta com una proposta «ambiciosa, a l’alçada dels reptes que ha de fer front el Delta», en paraules del delegat institucional de l’IRTA a les Terres de l’Ebre, José Miguel Campos.

L’IRTA fa vint anys que explora al territori diverses línies de recerca relacionades amb el desenvolupament agrícola i el medi ambient i vol canalitzar el coneixement que genera per fer front a problemes com la regressió per la manca de sediments, les espècies invasores, la pressió per un ús intensiu del territori i, sobretot, la gran amenaça que suposa el canvi climàtic.

Entre els aspectes que aborda el pla figuren pràctiques per millorar la sostenibilitat del conreu de l’arròs o la producció aqüícola de les badies. «Això ens ajudarà a crear un paisatge molt plural, divers, a millorar la gestió de l’ecosistema i la diversitat. Visualitzem al Delta un mosaic de possibilitats i el bo que té, i la gent gran ja ho sap que això ja passava, és que es feien coses adaptades a la situació climatològica i del sol. Anem per aquí», va explicar la investigadora de l’IRTA Mar Català.

Per la seva part, el director general de l’IRTA, Josep Usall, ha fet referència a la importància que tenen les Terres de l’Ebre per a l’Institut, que hi té seus a Sant Carles de la Ràpita i a Amposta, a més d’una finca experimental a Gandesa, ha destacat que «amb la nostra proposta de Pla estratègic volem mostrar l’aposta tant de l’Institut com del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per la sostenibilitat d’aquest territori tan estratègic». 

En aquesta línia, Campos ha assenyalat que la proposta de Pla estratègic és una proposta «oberta i participativa, que ha d’integrar tots els agents del territori, com són les administracions, els sectors productius, les associacions o els centres de generació de coneixement, per ampliar i cohesionar les nombroses actuacions de generació del coneixement que s’han desenvolupat en els últims anys». És per això que, en les pròximes setmanes, la proposta de Pla estratègic se seguirà presentant i debatent amb els diversos agents del territori; el resultat serà un pla definitiu i consensuat, que s’espera tenir a finals d’any.

Comentarios
Multimedia Diari