L’IRTA reuneix científics europeus per estudiar la producció de peixos

El centre col·labora en el projecte europeu MedAID, que estudia principalment la productivitat de l’orada i el llobarro

25 enero 2019 11:00 | Actualizado a 25 enero 2019 11:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El projecte europeu MedAID (Desenvolupament integral de l’aqüicultura Mediterrània) permetrà millorar tant la producció com la productivitat de l’aqüicultura de l’orada i el llobarro i, d’aquesta manera, fer-la més competitiva i sostenible. El primer pas per aconseguir aquest objectiu ha estat  fer un anàlisi del sector aqüícola de la Mediterrània i presentar una eina que ajudi els productors a recollir les seves dades, valorar la producció i poder comparar-se amb la resta d’empreses que competidores, d’una manera anònima.

Els principals investigadors del projecte es reunien ahir a l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita, entitat col·laboradora del projecte,per presentar les conclusions sobre aquest anàlisi que mitjançant empreses i agents clau de 10 països de l’arc Mediterrani ha pretès aconseguir una visió global. 

Segons la FAO, la producció aqüícola aporta més del 50% del subministrament de peixos i mol·luscs per a l’alimentació humana. 
«Volem que el projecte generi recomanacions, guies i eines de millora, eines que el sector d’aquí al territori podrà utilitzar», afegeix la responsable del projecte MedAID per part del IRTA, Dolors Furones.

Exploració
Aquest projecte naix de la necessitat d’explorar el sector, especialment arran de la forta paralització que ha sofert en els últims anys. Actualment hi ha una gran demanada per part d’aquesta industria per conèixer realment com està la situació a la Mediterrània, quines són les principals constriccions que fan que aquest sector pugui créixer d’una manera sostenible i contínua. 

«El sector productor vol saber què fer per millorar. En aquest sentit, ara presentem una fotografia en temps real de com és la Mediterrània, quins són els principals problemes que tenen i com podem nosaltres, des d’aquest projecte i en els dos anys que ens queden, contribuir a solucionar les necessitats que el sector ens diu», explica Cristobal Aguilera, gestor de la innovació d’aqüicultura a l’IRTA i coordinador del workpackage del projecte MedAID. 

El MedAID és un projecte finançat pel Programa H2020 de la UE, de quatre anys de durada, que es va iniciar al maig de 2017 i que ara, després d’un any i mig, tanca la primera fase d’anàlisi del sector aqüícola mediterrani. El projecte està coordinat per l’Institut Agronòmic de Saragossa (IAMZ-CIHEAM) amb la col·laboració de l’IRTA, i agrupa 34 organismes de recerca, empreses i organitzacions internacionals de tot Europa i d’alguns països mediterranis no europeus.

Comentarios
Multimedia Diari