L’Institut Cartogràfic estudiarà el canvi climàtic des de l’Observatori de l’Ebre

El nou Centre de Suport Territorial Litoral s’instal·larà al seu complex per analitzar factors que afecten el Delta de l’Ebre

06 marzo 2021 10:30 | Actualizado a 06 marzo 2021 10:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El nou Centre de Suport Territorial Litoral de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) s’instal·larà al complex de l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes.

Aquest centre té com a objectiu principal tractar les diverses temàtiques relacionades amb el litoral de Catalunya i més concretament de les Terres de l’Ebre. El dentre dóna suport tècnic i científic des de les Terres de l’Ebre a l’ICGC, centralitzant l’adquisició de dades i informació i facilitant treballs de proximitat.

Segons ha explicat l’Observatori de l’Ebre al Diari, des de Roquetes s’estudiaran diversos factors que afecten el litoral de Catalunya, però també especialment el canvi climàtic al Delta de l’Ebre. L’objectiu és aglutinar diferents conjunts d’informació existents i realitzar un monitoratge de diferents paràmetres mitjançant satèl·lits, medis aeris i sensors terrestres i marítims, i avaluar-ne la vulnerabilitat dels elements.

Es tracta en definitva de disposar i poder oferir el millor coneixement possible per tal que després les administracions puguen prendre les millors decisions.

Aquest serà el segon Centre de Suport Territorial de l’ICGC, que des del 2009 té un Centre de Suport Territorial als Pirineus, concretament a Tremp.

Ara tindran lloc les obres per condicionar l’espai on s’instal·larà el centre, en un dels antics pavellons del complex de l’Observatori. Hi treballaran tres tècnics i altres becaris de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

La instal·lació del centre a l’Observatori de l’Ebre té tot el sentit ara que la Fundació de l’Observatori de l’Ebre està adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat, passant a formar part del sector públic de la Generalitat.

Amb aquesta finalitat, el conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat n’exercirà la presidència i s’incorpora com a nou patró de la Fundació l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya .

El seu patronat, presidit pel Departament de Territori i Sostenibilitat, està format pels ajuntaments de Roquetes i Tortosa, l’Agència Estatal de Meteorologia, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, la Diputació de Tarragona, l’Institut Geogràfic Nacional, el departament d’Empresa i Coneixement, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’ICGC. L’Observatori de l’Ebre és un institut universitari de la Universitat Ramon Llull.

Llarga col·laboració

Fruit de la seua llarga trajectòria, l’Observatori ha acumulat un gran patrimoni científic i un extens fons cartogràfic. Cal dir que l’Observatori i l’ICGC col·laboren de fa temps en la catalogació del fons cartogràfic de la fundació. Aquest fons escanejat es lliura a l’Observatori i forma part de la Cartoteca de l’ICGC, accessible a la ciutadania.

L’Observatori de l’Ebre, fundat el 1904, destaca en la recerca, observació i estudi en els camps de la relació entre fenòmens solars i terrestres, la meteorologia i la geofísica, especialment en l’estudi dels impactes del canvi climàtic sobre el cicle hidrològic continental i dels impactes de l’activitat solar en el camp magnètic i la ionosfera terrestres.

Les seues estacions sísmiques i meteorològiques són les més antigues de Catalunya en actiu, com també ho són la majoria de la resta dels seus sensors de registres geofísics.

Comentarios
Multimedia Diari