L’Institut Nacional de la Seguretat Social tanca l’Oficina de Móra d’Ebre

Donava servei a les comarques de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat, que hauran de desplaçar-se a Tortosa o Reus

29 abril 2021 16:29 | Actualizado a 29 abril 2021 16:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Institut Nacional de la Seguretat Social ha comunicat per carta a la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre la decisió de no reobrir l’Oficina de la Seguretat Social de Móra d’Ebre, oficina que fins fa un any donava servei a poblacions de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat. Ara, els usuaris hauran de desplaçar-se a Tortosa o Reus.

La carta és la resposta a les queixes formals que els presidents dels consells comarcals afectats van enviar al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ara fa un mes. En la missiva rebuda s’argumenta la decisió «per la impossibilitat de dotar-la d’efectius i garantitzar la seua viabilitat a mitjà i llarg termini».

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va rebre el document coincidint amb el ple d’abril, un ple en el qual s’havia previst la votació d’una moció demanant la reobertura de l’oficina i que ha estat aprovada per unanimitat. 

«La resposta que hem rebut és una mostra del seu menyspreu cap al territori. A partir d’ara caldrà fer els tràmits via telemàtica o a les oficines de Reus i Tortosa. Tot i que la decisió ja sembla presa, em posaré en contacte amb els altres presidents dels consells comarcals per consensuar els nous passos que cal fer. Lluitarem perquè el territori no perdi serveis», va explicar Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. 

Durant aquest període de tancament, els Consells, des dels seus serveis socials bàsics, han atès la població per a fer tràmits propis de la Seguretat Social: prestacions, ajudes, Ingrés Mínim Vital, consultes sobre expedients de jubilació, orfandat o invalidesa.

La presidenta comarcal ha explicat que l’oficina, com moltes altres administracions, va tancar durant el confinament de la primavera del 2020. Durant aquell temps es va produir la jubilació d’una de les dos persones que hi treballaven. Però en reobrir els centres passat el confinament, a l’altra persona la van reubicar en una altra oficina. 

«Llavors ens van alertar que no hi havia intenció de reobrir i vam trucar al director provincial. Nosaltres pensàvem que seria temporal, però ens van dir que a l’INSS no hi havia recursos», detalla Carim. Per fer més força, van escriure tots tres presidents comarcals a la directora general.
«Contínuament parlen de fer polítiques contra el despoblament i tothom se n’omple la boca. Però aquest servei afecta la persona des que naix fins que mor: per gestionar baixes, viudetats... És un servei transversal», denuncia Carim. «Des de quan un servei ha de ser econòmicament viable?».

Per a la presidenta comarcal la «cirereta del pastís» de la carta rebuda és l’esment de la distància que hi ha entre Móra d’Ebre i Reus i Tortosa i si estan comunicades amb bus o ferrocarril. 

Ahir els tres presidents comarcals van reunir-se novament per decidir quina propera acció portar a terme al respecte.

Altres mocions
D’altra banda, a l’inici del ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, va retirar-se la moció prevista a l’ordre del dia de rebuig a l’esmena de PSOE i Unidas Podemos sobre residus nuclears inclosa a la Ley de Cambio Climático y Transición Energética de l’Estat. El text denunciava que qualsevol actuació relacionada amb residus radioactius de les centrals nuclears queda exceptuada de tot acte de control preventiu municipal. A més deixava els municipis sense veu a l’hora de decidir sobre l’emplaçament d’un Magatzem Temporal Centralitzat. «Aquesta tarda mateix, ERC i Bildu han paralitzat l’esmena al Senat i per això hem proposat de retirar la moció. Tots els grups polítics al Consell hi van estar d’acord», va precisar Jesús Álvarez, vicepresident del Consell Comarcal de la Ribera.

El ple també va aprovar la congelació de quotes provisionals de serveis socials per aquesta anualitat. D’aquesta manera, la previsió d’aportació que fan els municipis no s’incrementa per aquest 2021, com tampoc ho va fer el 2020.

Comentarios
Multimedia Diari