L’Institut de l’Ebre: formació pràctica i real

Referent a tot Catalunya. El centre, ubicat a Tortosa, realitza fins a 700 convenis per curs amb empreses. Ara, estrena el ‘Work Cafè’, una trobada per explicar la formació dual

24 octubre 2020 09:30 | Actualizado a 11 noviembre 2020 16:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tot just l’any passat va complir 90 anys de trajectòria, i des de llavors l’Institut de l’Ebre, a Tortosa, ha sigut un referent al territori i un dels centres de formació professional amb més oferta de tot Catalunya.

El centre actualment ofereix 26 cicles formatius mitjans i superiors de tots els àmbits, i 8 de formació dual. La intenció és, però, que de cara al curs vinent tots els cicles formatius puguen ser duals, donats els beneficis que aporta aquesta classe de formació. La formació en alternança i dual aglutina l’aprenentatge en una empresa amb la formació acadèmica, augmentant la col·laboració entre el centre de formació professional i les empreses. D’entre els avantatges d’aquesta formació destaca poder ajudar els alumnes a conèixer més de prop el sector en què treballaran i, alhora, facilitar la futura incorporació al mercat de treball. Les pràctiques als cicles formatius estàndards no són remunerades i tenen una durada d’unes 400 hores, mentre que a la formació dual en són entre 900 i 1.000 i sí són remunerades. En la majoria de casos a l’empresa se li retorna la cotització a la seguretat social. «L’empresa forma aquests alumnes i molt sovint se’ls queden en acabar», explica Raquel Planell, coordinadora de la FP a l’Institut de l’Ebre.

El centre té actualment 1.300 alumnes i 120 docents, i realitza una mitjana de fins a 700 convenis amb empreses per curs. «La majoria dels nostres alumnes surten contractats», expliquen.

Una de les activitats que ha estrenat amb el nou curs són els ‘Work Cafè’, un punt de trobada entre el centre i les empreses, per explicar-los els serveis que ofereix l’institut i en especial la Formació Dual.

«Al començament de la Formació Dual teníem molts alumnes interessats i poques empreses, i ara és a la inversa», valora el Cap d’Estudis, Sisco Besalduch. «Les empreses veuen que la Dual és una forma de contractació i els alumnes tenen una gran oportunitat per accedir al món laboral».

El centre està en contacte permanent amb les empreses, i al novembre de l’any passat, dos mesos després de començar el curs, molts alumnes ja estaven contractats. De fet, el centre té una important Borsa de Treball on l’any passat van entrar fins a 180 ofertes de feina. «En els últims anys no donem resposta a totes les necessitats del territori. El territori demanda molta gent formada i sí hi ha feina», afirma el Cap d’Estudis.

Un dels cicles amb més demanda és el d’Emergències sanitàries, del qual el curs passat 40 persones en van quedar fora. Davant d’això, el Departament d’Ensenyament ha ampliat les places a 30 estudiants més per a aquest curs, que ara té dos grups.

D’entre la carta de serveis del centre destaca la formació a mida per a treballadors d’empreses, que poden formar-se en branques concretes, a més d’oferir la validació de la formació impartida per empreses o entitats.

El centre també ofereix assessorament i reconeixement de l’experiència professional. «Hi ha molta gent al territori que en el seu moment no es va formar però tenen una llarga experiència. Aquest servei la valora i la reconeix» detalla Besalduch.

Per suposat l’Institut orienta i fa un assessorament professional al llarg de la vida i dissenya els itineraris formatius ideals per a cada perfil, ja que a vegades es poden combinar matèries de diferents cicles. En aquest sentit cal dir que s’ofereix l’opció de matricular-se per unitats formatives soltes, si una persona no pot dedicar tot el curs sencer i vol formar-se en matèries concretes.

L’Institut també realitza el projecte Innova, sota demanda d’una empresa que té una necessitat concreta, i que permet als alumnes treballar en un projecte real, com el de robòtica per a l’empresa Amiblu, que va ser reconegut.

Comentarios
Multimedia Diari