L'Observatori de l'Ebre continua monitorizant sísmicament l'entorn de la plataforma del Castor

La monitorització efectuada va permetre detectar els més de 1.000 terratrèmols provocats per la injecció de gas al magatzem submarí Castor a partir del mes de setembre de 2013

19 mayo 2017 21:29 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Observatori de l'Ebre continua monitoritzant l'activitat sísmica al voltant de la plataforma marina del projecte Castor per encàrrec de l'empresa Enagás Transporte, a qui el govern espanyol ha confiat la hibernació de les instal·lacions. La institució científica va cessar de prestar el servei a l'exconcessionària Escal UGS arran la seva renúncia. Des del passat 1 de desembre –i, de moment, fins el pròxim 31 de desembre- ha reprès la monitorització arran la comanda d'Enagás, que pagarà 75.000 euros sense IVA.

Escal UGS va contractar l'Observatori el mes d'octubre de 2008 perquè desenvolupés un sistema de monitoratge sísmic, que incloïa 260.000 dòlars per a la instal·lació de dues estacions de mesura a Alcanar (Montsià) i Alcalá de Xivert (Baix Maestrat), així com 58.000 euros anuals, al llarg de deu anys, per al manteniment del sistema i l'explotació de les dades. El passat novembre de 2014, just després que el govern espanyol va acceptar la renúncia a continuar operant el projecte Castor, autoritzant el pagament de 1.350 milions d'euros en concepte d'indemnització, es va denunciar el contracte i la institució científica va deixar d'efectuar la monitorització i aportar les dades.

Immediatament després, però, Enagàs Transporte, a qui el govern espanyol va encarregar la hibernació de les instal·lacions del Castor, va posar-se en contacte amb l'Observatori per encarregar-li que continuï la mateixa tasca, almenys, fins a la finalització d'aquest 2015. "Estem fent ara un monitoratge de l'activitat que allí s'està produint. Fem servir la mateixa xarxa sísmica, utilitzem la mateixa xarxa sísmica que durant el període amb l'anterior empresa i facilitem el mateix tipus d'informació", ha explicat el director de l'Observatori, David Altadill.

La monitorització efectuada per l'Observatori de l'Ebre –que rep dades d'altres xarxes sismològiques nacionals i estatals- va permetre detectar els més de 1.000 terratrèmols provocats per la injecció de gas al magatzem submarí Castor a partir del mes de setembre de 2013. De fet, va ser un informe oficial del mateix organisme l'any 2005, a petició del govern espanyol, el primer d'avisar sobre el possible risc sísmic per la injecció de gas a l'estructura subterrània davant la costa de l'Ebre i el Maestrat. Reclamava la necessitat d'estudiar a fons així com monitoritzar el procés. Un avís que va ser ignorat sistemàticament al llarg de la tramitació del projecte.

 

 

Comentarios
Multimedia Diari