L’Observatori de l’Ebre instal·larà un sofisticat magnetòmetre a l’Antàrtida

19 mayo 2017 17:01 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Observatori de l’Ebre inicia aquests dies una nova campanya antàrtica en la qual completarà la instal·lació al pol Sud d’un nou magnetòmetre de mesures absolutes.

Es tracta d’un aparell pioner en operar de forma automàtica i oferir, per primera vegada, una sèrie contínua de mesures absolutes durant tot l’any, incloent el temps en què la Base Antàrtica Espanyola Juan Carlos I està desatesa. Perquè el magnetòmetre funcioni correctament, el tècnic Miquel Ibáñez (que hi viatja per vuitena campanya consecutiva), i els científics Santiago Marsal i Jean Rasson muntaran una construcció en forma d’iglú que protegeix el sistema de mesura del vent, la pluja i la neu. A l’interior s’hi col·locarà també una caixa isoterma d’aïllament tèrmic.

A partir del mes de març de 2017, el magnetòmetre estarà en funcionament i permetrà als científics ebrencs de l’Observatori de l’Ebre recopilar, per primera vegada, un registre continu del camp magnètic terrestre de la seva estació a l’hemisferi sud, de la qual es tenen mesures des de desembre de 1996, fa justament 20 anys, però només durant els estius australs.

El magnetòmetre, pioner i únic, ha estat desenvolupat per un equip d’instrumentistes belgues que ha utilitzat elements molt especials com motors piezoelèctrics o giroscopis de làser que fan d’aquest aparell «un prodigi de la tècnica», ha explicat l’investigador principal, Miquel Torta

El camp geomagnètic canvia d’un punt a un altre de la superfície del globus i també en el temps depenent dels corrents elèctrics del nucli terrestre, i els de la magnetosfera i la ionosfera arran de la activitat solar. És molt important per als investigadors tenir un registre continu d’aquesta magnitud física, durant tots els mesos de l’any i en un lloc com l’Antàrtida.

Comentarios
Multimedia Diari