L’Observatori de l’Ebre registra el rècord de calor en un gener en 140 anys

Aquest 2021 ha arrencat amb valors molt variables, assolint una fita històrica el 28 de gener, amb 28 graus centígrads

07 febrero 2021 07:10 | Actualizado a 08 febrero 2021 10:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’inici d’aquest 2021 ha sigut meteorològicament molt variable. En només una setmana es va passar del temporal Filomena de principis del mes de gener, amb molt de fred i precipitació en forma de neu a cotes baixes, a temperatures altes molt més pròpies de la primavera. A tot això cal afegir dies de molt de vent i un fenomen de tornado que va tenir lloc a Horta de Sant Joan el passat mes de desembre.

En relació al temporal de fred i neu de la primera quinzenna del mes de gener, el cap de servei de dades de l’Observatori de l’Ebre (a Roquetes), German Solé, apunta que la situació en conjunt va ser excepcional, amb neu a cotes molt baixes, si bé a l’Ebre els valors no van ser extraordinaris.

«El temporal Filomena va ser una situació excepcional, però dins de les Terres de l’Ebre entraria dins del normal», explica Solé. «La nevada de Madrid no va ser normal i les de la Terra Alta, tant abundants, tampoc. Però en temperatura, la mínima del mes del 9 de gener a l’Observatori va ser de 0,7 positius. És fred, però no és excepcional».

Així, el 9 de gener va nevar en punts inusuals, a cotes de 90-100 metres, però no a l’Observatori, que es troba a 50 metres sobre el nivell del mar. També va nevar al Coll de l’Alba, però acostuma a ocórrer cada quatre o cinc anys.

«El 2020 van haver dos dies per exemple en què va baixar la temperatura per sota de zero. O sigue que el temporal de fred no va ser extraordinari, però la nevada sí ho va ser», conclou el científic de l’Observatori.

La temperatura mínima històrica de l’Observatori de l’Ebre és de 1956, l’any de la gelada, amb 6,4 graus negatius.

Ara bé, tan sols una semana i deu dies després d’aquest temporal, les temperatures es van enfilar de forma excepcional per a un mes de gener. Així, es va assolir el rècord històric des de 1880 a l’Observatori de l’Ebre de màxima temperatura un mes de gener. El dia 28 de gener es van assolir els 28 graus. Va batre així l’anterior rècord de 26 graus del gener del 2007. «Així que va ser una gran diferència respecte l’anterior rècord de dos graus, no de dos o tres dècimes», apunta Solé. Per tant, aquest passat mes de gener hi ha hagut una variació molt gran entre el comportament de la primera quinzenna i la segona, meteorològicament parlant.

«En general tenim més rècords de calor que de fred els darrers anys. La temperatura global està pujant», expressa.

L'apunt: Tornado a Horta de Sant Joan

A Horta de Sant Joan va tenir lloc un tornado el passat 11 de desembre. Si bé al principi se’l va considerar un esclafit, dies després, en analitzar dades i destrosses, el Servei Meteorològic de Catalunya va concloure que finalment va ser un tornado. Va durar al voltant de quatre minuts, va recórrer 5,9 quilòmetres i la traça de danys va tenir una amplada màxima de 150 metres. Les ratxes de vent van ser d’entre 138 i 178 km/h. El fenomen va causar danys al nucli urbà i en zones agrícoles i forestals de l’entorn. Va ser d’intensitat EF1 , segons l’escala de Fujita.

Comentarios
Multimedia Diari