L'Observatori de l'Ebre s'implica en nous projectes a l'Antàrtida i amb l'OTAN

Els projectes se sumen a d'altres que ja fa temps que estan en marxa, com una simulació de sequera a l'Estat espanyol

19 mayo 2017 21:29 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Observatori de l'Ebre ha aconseguit finançament per a cinc nous projectes i contractes de recerca que generaran més de 400.000 euros els pròxims anys.

D'una banda, l'observatori que la institució manté a l'Antàrtida des de fa més de vint anys participarà en el projecte AROMA, dins del Plan Estatal, amb una dotació de 283.140 euros i tres anys de durada, per avançar en la seva automatització.També comptarà amb 81.500 euros en quatre anys del projecte H2020 EPOS, al qual s'ha incorporat recentment, per aprofundir en l'ús dels índexs geomagnètics.

L'organisme també participa, des del passat novembre, en un projecte de l'OTAN per crear un sistema capaç de monitoritzar l'activitat ionosfèrica i predir-ne els impactes en els sistemes tecnològics -36.400 euros en quatre anys-.

Aquests projectes se sumen a d'altres que ja fa temps que estan en marxa com el FP7 eartH2Observe, de 159.389 euros en quatre anys, per efectuar una simulació de la sequera a l'Estat espanyol. També el projecte MARCO –dins del Plan Estatal i durant tres anys- en el qual l'Observatori busca millorar el comportament hidrològic dels models regionals de clima. Per últim, l'ens participa en un consorci a qui l'Agència Espacial Europea (ESA) ha concedit un contracte de recerca, que se signarà al novembre, tindrà una durada de tres anys i 24.000 euros, per millorar els models de les pertorbacions ionosfèriques.

Tot i reconèixer que aquests contractes i programes permeten reforçar la capacitat de fer recerca a l'Observatori, malgrat les retallades dels últims anys, Altadill ha recordat que la seva contribució econòmica al funcionament estructural és important però relativa. En la majoria de casos, les aportacions inclouen la instrumentació que s'ha d'instal·lar, amb un cost elevat. "Ens permet finançar en part la nostra activitat però no tota l'estructura del centre. El que és important és que fem coses rellevants de recerca, estem en contacte amb grups nacionals i internacionals, en la línia de la recerca actual", ha subratllat.

Durant els últims dos anys, el pressupost anual de funcionament del centre s'ha situat en uns 650.000 euros, bona part dels quals provenen de les aportacions de les institucions presents en el seu patronat. Els projectes en marxa, segons Altadill, podrien representar entre un 25 i un 30% d'aquesta xifra.

 

Comentarios
Multimedia Diari