L’Ofrena a la Verge: la Cinta més solidària i generosa

Cada any Tortosa recull milers de quilos d’aliments durant aquest acte de les festes

02 septiembre 2018 14:55 | Actualizado a 02 septiembre 2018 14:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

ortosa té dos trets característics que la fan particular: d’una banda, tenir un gran teixit associatiu a la ciutat, amb multitud d’entitats, associacions, colles i clubs; de l’altra, ser una ciutat indiscutiblement solidària, organitzant recollides d’aliments pròpies, col·laborant en maratons i caminades solidàries i convertint en èxit sempre les donacions de sang. Càritas, Creu Roja, el Banc dels Aliments i l’Arxiconfraria de la Cinta són les encarregades de portar a bon port i gestionar de forma eficient la generositat dels tortosins i del Govern Local, que també hi destina destacats recursos i esforços. Aquestes dues particularitats de la idiosincràsia tortosina, la del teixit associatiu i la de la generositat, s’uneixen cada any en un important acte durant les Festes de la Cinta: l’Ofrena de flors i fruits a la Verge.

L’Ofrena, com és tradició, es va celebrar ahir dissabte al vespre amb totes les entitats del municipi i dels pobles de Tortosa i es va allargar durant més de tres hores. L’acte, que va arrencar al bell mig del Rastre (a la plaça de Mossèn Sol) i va transcórrer per tota la ciutat fins al parc, fou encapçalat pel seguici festiu de la Cinta, la Reial Arxiconfraria de la Cinta i la bandera de la ciutat, portada en aquesta ocasió per l’Associació de Voluntaris de La Caixa. 

L’ofrena va comptar amb les actuacions de les formacions musicals locals Gaiters de l’Aguilot, Colla Jove de Dolçainers de Tortosa, Lo Golafre, La Tuna Folk, Lei Joglars d’Ébre i la Banda Manel Martínez i Solà de Jesús. Va cloure l’acte la Banda Municipal de Música de Tortosa.
Habitualment, aquesta important acció solidària a la ciutat recull més de 10.000 quilos d’aliments, que es distribuiran entre les famílies en risc d’exclusió social.

En la Festa del Xiquet a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta de divendres es van recollir 300 quilos d’aliments més. I cal recordar que demà dilluns també es poden portar aliments i material escolar al concert de final de festes al parc, que anirà a càrrec dels Quicos.
La jornada de festes d’ahir es va tancar amb un monumental castell de focs d’artifici a la vora del riu que cada any atreu visitants de tot el territori, tot i que els tortosins van marxar a dormir ja de dia amb la tradicional i posterior Festa Imagina Ràdio.

Dia de la Cinta
Avui, dia de la Cinta, tindrà lloc la diada castellera. L’acte se celebrarà a les 12 hores a la plaça de l’Ajuntament, amb la participació dels Castellers de Tortosa, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Xiquets de Vila-seca. A la tarda se celebrarà l’acte d’homenatge al Tortosí Absent al saló de plens de l’Ajuntament. Enguany tindrà lloc a la tarda i no al matí com és habitual.

La Solemne Processó en honor a la Mare de Déu de la Cinta, presidida pel bisbe Enrique Benavent, tindrà lloc a les 19.30 hores. Enguany el Primer Majordom, Javier Colina, ha confiat l’estendard principal de la Reial Arxiconfraria a l’alcaldessa Meritxell Roigé, a qui acompanyaran com a borlistes el president de la Creu Roja Tortosa, Josep Anguera, i el director de Càritas Interparroquial Tortosa, Lluís Pegueroles.

La processó és per a molts tortosins l’acte més destacat de les Festes de la Cinta, quan es venera la Mare de Déu i es mostra per tots els carrers del centre de la ciutat. Quan aquesta retorna a la Catedral i entra per la porta principal, amb una gran quantitat de persones al seu voltant cantant l’Himne de la Cinta a l’uníson, és un dels moments més emotius i commovedors de les festes de la capital ebrenca.

Finalment a la nit, a les 23.15 hores, al parc municipal tindrà lloc el gran concert d’Els Catarres i, després, el Ball de les Pubilletes al recinte de l’Auditori Felip Pedrell amb l’orquestra Nueva Alaska.

Comentarios
Multimedia Diari