La 32a Festa del Vi de la Terra Alta mostra el múscul de la Denominació d’Origen

La Fira arriba en un bon moment per a proveir les llars amb els vins que es consumiran per les festes de Nadal

04 noviembre 2019 09:40 | Actualizado a 05 noviembre 2019 11:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El vent no va deslluir en absolut l’última jornada de la 32a Festa del Vi de Gandesa i es van poder desenvolupar amb tota normalitat les activitats previstes per ahir diumenge. Així al llarg del matí va seguir la mostra de vins amb DO Terra Alta, l’ofrena dels vins novells a la Mare de Déu de la Fontcalda i el tast de vins a càrrec dels cellers inscrits a la Denominació d’Origen. També molts dels participants, tant del territori com de l’estranger, van aprofitar per adquirir els vins dels cellers que participaven a la fira.

I és que la DO Terra Alta està experimentat un «moment dolç», tal i com el defineix Joan Arrufí,el president del Consell Regulador. Per a Arrufí, aquest bon moment és «per la promoció que s’està fent amb l’objectiu de donar a conèixer la qualitat dels nostres vins arreu».

Ara mateix, es compta amb 62 cellers amb el segell de la DO Terra Alta, vint més que fa dues dècades. Aquest increment representa una producció de 35 milions de quilos el 2019, el que es tradueix en vuit milions d’ampolles que s’estan venent.

La majoria de vendes van a l’exportació (un 55 %), principalment a Europa, Estats Units i Àsia. L’afectació dels arenzels nordamericans és menor, ja que aquest impost afecta els vins de 14 graus o inferior i els negres terraltins superen aquesta graduació.

El Consell de la DO Terra Alta seguirà vetllant per la regulació i control dels vins adscrits a la Denominació d’Origen. Un altre aspecte important és la promoció territorial, nacional i internacional. «Un dels eixos principals per als pròxims quatre anys és l’enoturisme. Cal invertir-hi i saber vendre’l», insisteix el president de la DO Terra Alta. Joan Arrufí també s’ha mostrat contrari a la «massificació eòlica» del territori i considera que «els habitants de la comarca som els qui hem de decidor el present i futur del nostre paisatge».

Concurs de vins

El Concurs de Vins amb DO Terra Alta 2019, celebrat en el marc de la Festa del Vi, ha estat l’edició més participativa fins a la data, aconseguint el seu màxim històric de participants amb gairebé 200 referències.

La cerimònia de lliurament es va celebrar a la Sala de Cinema Societat Unió Gandesana i l’encarregat de lliurar els premis ha estat, un any més, el pregoner de la festa, el comunicador Llucià Ferrer.

Els vins premiats pertanyen als cellers Coma d’en Benet, Herència Altés, Cooperativa de Gandesa, Piñol, Agrícola de Corbera, Celler Batea, Sant Josep Vins, Alimara, Xavier Clua, Les Vinyes del Convent, Celler Josep Vicens i Cellers Tarroné.

El Concurs de Vins amb DO Terra Alta, que reconeix els vins millor puntuats en els tastos a cegues que realitza el comitè de tast de la DO, és un any més l’antesala a la Nit de les Garnatxes Blanques, l’acte més emblemàtic del programa de la Festa del Vi, i que es celebrava divendres al vespre al Celler Cooperatiu de Gandesa. En aquesta 10a edició es podrien degustar més de 30 vins elaborats majoritàriament amb Garnatxa blanca, la varietat emblema de la comarca, des de vins joves fins a vins amb pas per fusta o vins de licor. La proposta gastronòmica aniria a càrrec de Vicent Guimerà, xef del restaurant L’Antic Molí d’Ulldecona, guardonat amb una Estrella Michelin.

Comentarios
Multimedia Diari