La Biennal d'Art exposa l'obra a les seus de Corbera i la Fatarella

La cinquena edició de la Biennal d'Art Corbera d'Ebre - Drets Humans està dedicada enguany als refugiats

19 mayo 2017 15:28 | Actualizado a 23 mayo 2017 10:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre organitza la Biennal, dedicada aquesta vegada als articles 9 i 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans de l’any 1948. Aquests dos articles versen sobre el dret que té qualsevol persona a viure en el seu propi país, i en el cas que no fos així, el dret de ser acollida en un altre. La V Biennal vol denunciar «totes les ignomínies que per aquest motiu han patit multitud de persones al llarg del temps i que encara avui en dia són vigents».

En aquesta ocasió participen a la mostra artística més d’una quarantena d’artistes de diferents llocs del món, tots ells amb un objectiu comú: denunciar a través de l’art les injustícies que pateixen dia a dia els refugiats.

L’Associació del Poble Vell ha volgut solidaritzar-se amb aquestes persones que arriben a Europa, i «denunciar la baixesa ètica i moral de molts dels governs europeus que, malgrat presumir de democràcia, no representen una majoria que només vol una vida més digna per a tothom», manifesta Joan Antonio, membre de l’associació.

Antonio agraeix, en nom de l’entitat, la col·laboració de la Fundació el Solà de la Fatarella en aquesta biennal, cedint els espais expositius de la seva seu per acollir una part de les obres que es presentaran. «Aquesta és la principal novetat d’enguany: el certamen compta per primera vegada amb una subseu fora de Corbera d’Ebre, en aquesta ocasió a la Fatarella», ressaltava al Diari Joan Antonio durant la inauguració de la Biennal a l’església del Poble Vell, dissabte al vespre.

Ahir al migdia era el torn d’obrir l’exposició a les instal·lacions de la Fundació El Solà a la Fatarella. Neus Borrell comenta que la col·laboració amb l’Associació del Poble Vell «és fruit de la bona relació amb el director de la Biennal, Josep Cañada, que també organitza les exposicions que, cada tres mesos, fem a la Fundació, ell va proposar que fóssim la subseu mostrant obres noves. A la quarta edició ja vam col·laborar oferint un recull de les biennals anteriors».


Art denúncia
L’art és l’eix al voltant del qual gira la recuperació del Poble Vell de Corbera d’Ebre. Així, l’any 1988, en el 50è aniversari de la Batalla de l’Ebre, es va inaugurar a la plaça de l’església de Sant Pere l’escultura de Joan Brossa anomenada La Bota . Segons Brossa, «hem de recordar uns fets perquè ningú no torni a calçar aquesta bota. Les ruïnes quotidianes de Corbera d’Ebre, que l’acompanyen, no haurien de lligar amb l’horitzó de cap mapa democràtic».

La següent actuació fou l’Abecedari de la Llibertat , el resultat d’un treball col·lectiu que es va portar a terme al Poble Vell el 1995, format per 28 obres que representen el conjunt de l’abecedari. El fil conductor era que les paraules han d’estar sempre per damunt de la força, i les lletres són la base de les paraules que han de servir per entendre’s i cooperar. Basant-se en aquesta idea, 25 artistes amb voluntat de treballar en comú per la pau i la justícia van crear l’Abecedari .

Fa deu anys, va nàixer la Biennal d’Art en defensa dels Drets Humans, lligat sempre a aspectes de l’actualitat, s’han reivindicat el dret a l’habitatge, la llibertat d’expressió i, enguany, els refugiats i dret a l’acollida.

Joan Antonio considera que «per a l’associació l’art és una arma de denúncia social i l’instrument per recuperar el Poble Vell i tot el que representa».

Aquest espai està rebent una bona afluència de visitants al llarg de l’any 2017, «esperem que es mantingui aquest ritme i poder incrementar el nombre de visites respecte a les biennals anteriors», indica Antonio.


Espai màgic
Els artistes que hi participen aquesta idea d’art reivindicatiu. L’artista plàstica Isabel Torres Ferrer, de Móra d’Ebre, considera important que «cadascú faci la seua petita revolució». Torres

Ferrer és la primera vegada que participa a la Biennal i creu que «l’església del Poble Vell és un espai màgic per fer-hi aquesta mostra artística».

En el mateix sentit s’expressava Jordi Ferrer Ber, de Vallderoures, «és un lloc on ve tot tipus de públic, cal potenciar l’espai i n’és una bona proposta». El contacte directe amb el públic el va experimentar l’artista multidisciplinar Sergi Quiñonero, natural de Barcelona i establert a la Terra Alta des de fa un parell d’anys. «Després de veure la meua performance, una noia m’ha dit que al Japó es diu que tots estem units per un fil vermell. Jo no ho sabia quan vaig preparar l’actuació».

La Biennal d’Art es complementarà amb un programa d’actes culturals durant els propers tres mesos.

Comentarios
Multimedia Diari