La CE prendrà 'les mesures necessàries' per garantir el compliment de la llei ambiental a l'Ebre

Brussel·les avaluarà el pla i actuarà "si es vulnera la llei de la UE" però encara no ha començat l´anàlisi perquè no té tots el documents

19 mayo 2017 20:16 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Comissió Europea prendrà “les mesures necessàries per garantir el compliment de les obligacions establertes en la legislació ambiental de la Unió Europea” al Delta de l’Ebre. Així ha respost la CE a una pregunta parlamentària de l’eurodiputat d’Unió, Francesc Gambús, sobre el pla de la conca hidrogràfica de l’Ebre. Gambús ha destacat que la CE “confirma” que el govern espanyol va adoptar “tard” els plans de conca, que tenien com a data límit d’aprovació el 22 de desembre. Si incompleix la normativa, la CE podria obrir a Espanya un procediment d’infracció que acabés en multa. L’avaluació europea, però, encara no s’ha iniciat perquè la data límit per entregar oficialment els documents és el març.

“El govern espanyol va tard i malament”, ha assegurat Gambús en declaracions a l’ACN. “Sempre hem dit que la Comissió Europea serà la gran aliada del Delta i aquesta resposta va en aquesta direcció”, ha assegurat l’eurodiputat d’Unió, que forma part del comitè de Medi Ambient del Parlament Europeu.

Gambús ha destacat que la resposta destaca que el pla espanyol es va aprovar “més enllà del termini que tenia, del 22 de desembre”, i confia que “més endavant” dirà que incompleix la normativa.

La Comissió Europea ha de fer uns informes valorant els pla de conca hidrogràfica, però encara no els ha pogut iniciar perquè, de fet, el govern espanyol no ha enviat de forma oficial els documents a Brussel·les. La CE iniciarà l’avaluació a partir del mes de març, quan rebi tota la documentació, també la de la resta dels estats membres.

“La Comissió Europea encara no està en disposició de comentar el pla del riu Ebre ja que aquest encara no s’ha comunicat oficialment a la CE des de les autoritats espanyoles. El govern espanyol té fins el mes de març per presentar-lo a avaluar”, ha indicat el portaveu comunitari Daniel Rosario, a l’ACN.

Els informes “estaran llestos cap a l’any 2017”, ha explicat Gambús, que recorda que cal “no enganyar la gent” perquè la Unió Europea “és lenta, però inexorable”.

Segons el portaveu comunitari Daniel Rosario, “el rol de la Comissió és garantir que la legislació de la UE és respectada i, si no és el cas, podria prendre mesures”. En aquest sentit, la CE es reserva la prerrogativa d’iniciar “un procediment d’infracció”.

“Els procediments d’infracció acaben amb multes que cap estat no vol”, ha indicat Gambús, que recorda que es tracta de quantitats “multimilionàries” que el govern de Madrid voldria evitar. L’eurodiputat d’Unió ha demanat que si hi ha un nou executiu espanyol, liderat pel PSOE, canviï el pla.

“Els demano que si hi ha un nou govern espanyol es replantegi el pla hidrològic i que, quan ho faci, sigui diligent i ràpid a l’hora de retirar el vell i presentar-ne un altre, o de modificar el que s’ha presentat”, ha dit Gambús.

Mentrestant, l’eurodiputat democratacristià, conjuntament amb la resta d’europarlamentaris que s’han mostrat en contra del pla, seguirà fent “pressió” a la Comissió Europea.

Des de Brussel·les, el portaveu en Medi Ambient, Daniel Rosario, ha assegurat que la CE “està al cas de les manifestacions” del passat mes de febrer però “no té un rol en l’adopció dels plans de conca”. “Un cop el pla es presenti i es valori la Comissió podria prendre accions si la llei de la UE no es respecta”, ha reiterat en comentaris a l’ACN, en la mateixa línia a la resposta parlamentària feta a Gambús.

 

Ramon Tremosa: “Només un estat català protegirà el Delta”

Per la seva banda, l’eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, també ha rebut la mateixa resposta de la Comissió Europea i ha assegurat en un comunicat que “només un estat català protegirà el Delta de l’Ebre de les discrecionalitats de futurs governs espanyols”.

Segons Tremosa, el pla aprovat pel govern espanyol no garanteix els 7.500-9.500 hectòmetres cúbics anuals que demanen els experts per tal d’evitar la regressió del Delta, l’avançament de la salinització i el compliment dels objectius d’un bon estat ecològic de les masses d’aigua.

Comentarios
Multimedia Diari