La CHE desmenteix que hagi posat traves als tractaments contra la mosca negra

L'organisme de conca remarca que s'han atès totes les peticions per reduir els cabals 

19 febrero 2021 16:17 | Actualizado a 19 febrero 2021 17:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha rebutjat les acusacions de «posar traves» a la reducció de cabals del tram final del riu Ebre per permetre l’inici dels tractaments contra la mosca negra. La Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre ( encarregat dels tractaments) i els ajuntaments han criticat de forma reiterada el «desinterès» de l’organisme estatal i de la companyia elèctrica Endesa, que gestiona els pantans, a l’hora d’establir les condicions al riu que permetin aplicar els tractaments de forma efectiva. La CHE, però, diu que «mai s’han denegat les peticions» efectuades, «dins de l’àmbit de les seves competències».
«Les sol·licituds per realitzar aquesta maniobra han estat remeses abans de cada campanya per la Delegació del Govern (no pel Copate) i s’han atès sempre per part del titular dels embassaments, amb el vistiplau de la CHE», ha adduït l’organisme del Ministeri per a la Transició Ecològica en un comunicat.
Amb tot, han admès que s’han produït retards de «dies»: «quan ha estat necessari, com recentment, s’ha demanat ajustar la programació del tractament, a l’existir importants aportacions des de l’eix de l’Ebre i tenint en compte el volum d’emplenat dels embassaments». 
 En aquest sentit, addueixen que aquesta reducció ha de ser «compatible amb el manteniment de la seguretat i els resguards que han de mantenir davant de situacions de crescuda» que afectarien les poblacions riberenques riu avall.
Aquest passat dijous es va poder dur a terme el primer tractament contra la mosca negra al tram final del riu Ebre, després que es va haver d’ajornar fa unes setmanes pel mal temps. Perquè els tractaments amb el producte BTI que ataca les larves de la mosca siguin efectius, és necessita un cabal ni molt baix ni molt elevat. Per evitar que l’insecte prolifere en excés als mesos de calor cal iniciar els tractaments el més aviat possible, al mes de gener o febrer. 
Enguany el Copate té previstos fins a set tractaments per controlar la població de mosca negra, un més que l’any passat, els quals es duran a terme fins a la propera tardor atenent a l’evolució de la plaga. 

Comentarios
Multimedia Diari