La CHE injecta 450.000 euros per reparar l’assut de Xerta aquest estiu

El propòsit de la inversió és impermeabilitzar la infraestructura, afectada per nombroses fissures

12 agosto 2017 08:15 | Actualizado a 08 noviembre 2017 13:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) s’ha posat a treballar en la reparació de l’assut de Xerta, infraestructura que en els últims anys els regants han insistit presenta nombroses fissures, que comporten pèrdues d’aigua i que a mitjà o llarg termini podrien provocar el seu trencament.

L’organisme que gestiona la conca de l’Ebre invertirà 450.000 euros entre l’agost i setembre en una campanya d’injeccions per a la impermeabilització de la infraestructura. L’objectiu és taponar les filtracions existents i consolidar el cos de la presa.

Les actuacions, apunta la CHE, s’han de fer a l’estiu, coincidint amb unes condicions de baix cabal del riu, les més òptimes per executar les obres. De fet, el cabal del riu Ebre al seu pas per Tortosa se situa aquestes setmanes d’estiu per sota dels 100 metres cúbics/segon. En aquests moments, s’està treballant en la preparació dels accessos des del marge esquerre del riu i, tot seguit, s’iniciarà la campanya d’injeccions d’impermeabilització de l’assut. Ahir, divendres, era visible la presència de maquinària desplaçada a Xerta per executar l’obra.

L’any 2014 es va fer una primera prova pilot d’arranjament d’un deu per cent de la infraestructura, amb uns resultats positius. Un any més tard, els usuaris de l’assut, els regants dels canals de la dreta i l’esquerra i l’empresa Hidroelèctrica de Xerta van realitzar nous treballs.

La fesomia actual de l’assut data del segle XIX, quan es construeixen els canals de regadiu de la dreta i esquerra de l’Ebre. Però els seus orígens són molt més antics. Situada a l’altura dels nuclis de Xerta i Tivenys, sembla que la primera construcció es remunta a l’època islàmica. Fou restaurada a mitjan segle XII, però, tanmateix, no es va acabar fins al 1441. 

Al marge dret destaquen les restes de l’important molí fariner de l’assut, que fou construït per la ciutat de Tortosa l’any 1575 i del qual l’Ajuntament de Xerta reclama la protecció.

Comentarios
Multimedia Diari