Más de Ebre

La CHE realitza mostrejos per primer cop de la invasora cloïssa asiàtica

També han començat els tractaments contra el mosquit dels arrossars pròxims als pobles del Delta

Marina Pallás

Whatsapp
Imatge de l’avioneta que empra el COPATE amb tractaments amb BTI per controlar les poblacions de mosquit. FOTO: J.Revillas

Imatge de l’avioneta que empra el COPATE amb tractaments amb BTI per controlar les poblacions de mosquit. FOTO: J.Revillas

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha iniciat per primera vegada una campanya de mostrejos de cloïssa asiàtica (Corbicula fluminea), sumant-se així al seguiment que cada estiu, des de fa més de 15 anys, l’organisme realitza d’un altre bivalve invasor, el musclo zebra (Dreissena polymorpha) i en els últims cinc anys del cargol poma (Pomacea spp.).

Aquest està sent un any de moltes novetats en la lluita contra les espècies invasores, ja que a les actuacions dirigides a evitar la propagació del musclo zebra, del cargol poma i ara, de la cloïssa asiàtica, s’uneix el desenvolupament i implantació de noves eines de treball, com són els sistemes de monitorització en continu.

En aquest sentit, està prevista la instal·lació d’un nou equip de monitorització en continu per a detecció de larves de musclo zebrat a l’embassament de Yesa (que s’uneix a la instal·lada en 2017 a l’embassament de l’Ebre), que permetrà determinar amb major precisió la presència o no d’aquesta espècie invasora a aquesta massa d’aigua qualificada per a la navegació com «Tipus P» o protegit.

El musclo zebra i la cloïssa asiàtica. FOTO: J.Revillas

Els nous mostrejos de cloïssa asiàtica que arrenquen aquesta setmana, es prolongaran durant aquest mes de juny i el de juliol, coincidint amb una situació de cabals baixos a l’Eix de l’Ebre, condició favorable per a poder realitzar les revisions, amb l’objectiu de comprovar l’abast de la presència d’aquesta espècie. Els treballs es desenvoluparan des de l’embassament de l’Ebre (Cantàbria) fins al Pont de l’Estat de Tortosa. 

La cloïssa asiàtica, igual que el musclo zebra, està inclosa en el Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores regulat pel Reial Decret 630/2013. Les dues causen problemes similars ja que a causa del ràpid creixement de les seves poblacions posen en perill a espècies autòctones d’aigua dolça (per la competència que exerceixen sobre elles) i l’ecosistema, en general, a més de generar obstruccions en conductes i altres equips de les xarxes hidràuliques.

Tractament contra el mosquit

D’altra banda, ahir dues avionetes van començar a arruixar els arrossars que envolten els nuclis de població del delta de l’Ebre. Fan els tractaments amb BTI per controlar les poblacions de mosquit que hi proliferen a partir d’aquesta època, quan produeixen les larves en els camps inundats. Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) confien tenir llest el primer tractament a final d’aquesta setmana. Es ruixen 2.100 hectàrees i hi haurà dues tandes més, l’última a meitat agost. A diferència de l’any passat, amb un hivern i una primavera secs, no es preveuen complicacions, d’entrada, per la proliferació del mosquits als espais naturals humits del Delta.

Com cada any, els tractaments comencen als volts de Sant Joan i se’n planifiquen tres tandes, seguint el cicle de l’arròs, fins a mitjans d’agost. Els tractaments dels arrossars perimetrals van començar ahir amb una de les avionetes treballant a Camarles. El vent va obligar a aturar les feines a l’Ampolla. L’altre avió va tractar Sant Jaume però va haver de deixar pendent la meitat de la zona dels Muntells. Els tractament arribaran però a tots els nuclis de població del Delta, incloses urbanitzacions com Riumar –a Deltebre- i Eucaliptus –Amposta-. 

Si bé són plagues perquè n’hi ha molts, el mosquit i la mosca negra no són pas cap espècie invasora, ja que es tracta d’espècies autòctones. Sí ho és el mosquit tigre i, per supost, el caragol poma, el cranc blau, la cloïssa asiàtica o el musclo zebra.

Temas

Comentarios

Lea También