La Cala es prepara per la Diada dels Fideus Rossejats i la Trobada de Vela Llatina

Un programa d'activitats marítimes omple de dinamització el municipi aquest cap de setmana

05 julio 2019 08:54 | Actualizado a 05 julio 2019 09:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Diada dels Fideus Rossejats complirà aquest diumenge un quart de segle de vida. Aquest típic plat mariner serà el protagonista aquest cap de setmana a l’Ametlla de Mar, en forma de concurs popular i degustacions gastronòmiques.

Els més matiners de la Diada seran els participants en el concurs. A partir de les 10 h, una trentena de cuiners i cuineres s’instal·laran al port pesquer per elaborar el seu millor plat de fideus rossejats. El jurat escollirà els sis millors plats que s’emportaran 150 euros cadascun.

Paral·lelament, a partir de les 11 h, els visitants podran tastar els fideus rossejats, però també polp amb patates i seitó fregit, en una gran zona de degustació on també hi haurà una mostra de vins de la DO Terra Alta. També hi haurà l’actuació musical de la Xaranga Suquet Calero.

Per primer cop, la Diada dels Fideus Rossejats ha vingut separada de les Jornades Gastronòmiques, per fer-la coincidir amb la Trobada de Vela Llatina. Tot i això, es preveu una alta participació per celebrar el 25è aniversari.

D'altra banda, el teatre a la platja de l’Alguer torna amb l’estrena de ‘La Cala, filla del mar i del vent’: una obra que repassa la història de l’Ametlla de Mar. Un centenar d’actors i actrius del Grup Escènic de la Societat representaran els esdeveniments més destacats que han ocorregut des del 1775.

Des de l’arribada dels primers pobladors aquell any, passant per la segregació del municipi, els inicis de la processó o les migracions de pescadors. Són una mostra dels fets que s’explicaran, en format teatral, aquest dissabte a les 22 h. L’autor i codirector de l’obra, Josep Tomàs Margalef, afirma que la protagonista serà la història que s’explicarà.

La idea de crear una obra de teatre amb la història calera va sortir des de la regidoria de Cultura, qui va confiar en Margalef per escriure-la i amb el Grup Escènic per representar-la. Amb ‘La Cala, filla del mar i del vent’ també es recuperarà el teatre a la platja, anys després que el grup de teatre amateur interpretés ‘La filla del mar’ d’Àngel Guimerà.

A més a més, la Cala tornarà a ser l’epicentre de la vela llatina de la Mediterrània. Aquest cap de setmana arriba la Trobada de Vela Llatina al golf de Sant Jordi, on hi participaran més d’una trentena d’embarcacions de Catalunya, València i el sud de França. L’edició d’enguany tindrà com a eix temàtic les diferents migracions caleres.

Una taula rodona analitzarà les migracions dels pescadors valencians cap al golf de Sant Jordi i les posteriors de la Cala cap al nord de Catalunya. En el col·loqui, que es farà a la carpa del port pesquer dissabte a la tarda, hi participaran historiadors, directors de centres d’estudis o experts en la matèria.

Al mateix espai, també es farà la presentació del nou llibre de Josep Maria Castellví, ‘L’últim viatge de l’Amiral de Kersaint’. La navegada principal serà dissabte al migdia, tot i que diumenge també ho podran fer les embarcacions que ho desitgin. Abans es farà el bateig d’una embarcació cedida a l’Associació Vela Llatina la Cala, organitzadora de la trobada.

Comentarios
Multimedia Diari